Stockholms 10 bästa inredningsbutiker

Vi har listat Stockholms 10 bästa inredningsbutiker

Att inreda sitt hem har blivit den nya nationalhobbyn. Vi guidar dig till Stockholms bästa inredningsaffärer. Här färgstarkt hos Stockhome.
NÖJE

Plan Ett

Prisklass: Lyx.

Adress: Birger Jarlsgatan 32

Telefon: 08-23 01 33.

Öppettider: Vardagar 10.30-18.30 och lördagar 10.30-16.30.

På Plan Ett, vid Engelbrektsplan, hittar man många av världens stora designmärken och deras produkter, ofta med en extra twist. Här hittar man designmöbler som verkligen tar plats i hemmet - inga halvmesyrer. Plan Ett har även ett stort utbud av exklusiva designmattor. I utbudet finns mest möbler och större artiklar men även ett mindre utbud av mindre inredningsaccessoarer. Plan Ett har även ett galleri där utställningar med både konst och design visas. De erbjuder även inredningshjälp.

Svenskt Tenn

Prisklass: Lyx.

Adress: Strandvägen 5.

Telefon: 08-670 16 00.

Öppettider: Vardagar 10-18, lördagar 10-16 och söndagar 12-16.

Sedan 1924 har Svenskt tenn sålt möbler och tyger formgivna bland annat av Josef Frank och Estrid Ericson. Idag ägs butiken av en stiftelse. Här finns allt man kan behöva till hemmet - för den som har råd - från minsta espressokopp till tresistssoffor som håller i generationer. Svenskt tenn är ett populärt ställe att registrera sig för bröllopspresenter på. Deras avlånga lokaler på Strandvägen är uppdelade i fyra avdelningar; möbler, textil, lampor samt glas, porslin och presenter. I den senare avdelningen kan även den som inte har den stora plånboken med sig få med sig något hem. Varför inte nyckelband i Estrid Ericsons Elefanttyg eller de klassiska tulpanbordstabletterna som ligger på var och vartannat matbord i Stockholms innerstad? Svenskt tenn erbjuder även inredningshjälp.

Nordiska galleriet

Prisklass: Lyx.

Adress: Nybrogatan 11.

Telefon: 08-442 8360.

Öppettider: Vardagar 10-18, lördagar och söndagar 10-16.

På Nordiska galleriet hittar du de största inredningsklassikerna från såväl Sverige som Danmark, Italien och USA. Det är hit du bör söka dig om du är på jakt efter lyxmöbler som Barcelona-stolen, PH-lampan och Eames-stolen. Nordiska galleriet är i första hand ingen butik för impulsköp eller en snabb present - här köper man möbler att leva ett helt liv med. Butiken är som ett designmuseum och det är väl värt ett besök, för att få se dessa klassiker i verkligheten, även om man inte har råd att få med sig några hem.

Grandpa

Prisklass: Medel.

Adress: Fridhemsgatan 42.

Telefon: 08-643 60 81.

Öppettider: Vardagar 11-19, lördagar 11-17 och söndagar 12-16.

Hos Grandpa är vintage kung! På möbelavdelningen står möbelklassiker från både 50- som 70-talet högt och lågt och det går att göra riktigt fina fynd. Butiken har även inredningsdetaljer och presenter som är nytillverkade och dessa är valda med omsorg och är alla med glimten i ögat. Det är tydligt att humorn aldrig får ta överhanden över designen - eller tvärtom. Hittar man inget kan man alltid trösta sig med en kaffe i det mysiga kaféet eller kika på klädavdelningen. I Grandpas lokal har man hittat en helhets stämning som gör att kunderna gärna hänger kvar efter att de handlat bara för att njuta av atmosfären. Grandpa finns även på Söder.

Syster lycklig

Prisklass: Medel.

Adress: Tegnérgatan 12.

Telefon: 08-612 65 64.

Öppettider: Vardagar 11-18 och lördagar 11-16.

Syster lycklig drivs, som namnet antyder, av två systrar; Tina & Anna. Deras butik andas modern lantlighet och spetsen, pastellerna, tallrikshyllorna samt vitrinskåpen är självklara invånare. Syster lycklig säljer allt från små inredningsdetaljer till stora möbler. Butiken erbjuder även specialkvällar för kompisgänget eller arbetsplatsen då de håller VIP-öppet och gästerna får shoppa i fred.

Urban Outfitters

Prisklass: Medel.

Adress: Biblioteksgatan 5.

Telefon: 08-545 065 90.

Öppettider: Vardagar 10-19, lördagar 10-17 och söndagar 12-17.

Nu kanske du tänker att Urban Outfitters på Biblioteksgatan - det är väl en klädbutik och jo, det stämmer ju. Men de har också en fantastisk avdelning med inredning, presenter, kort och prylar. Urban Outfitters är en 40 år gammal amerikansk kedja som funnits i Stockholm i ungefär ett år. I den stora, fina lokalen residerade tidigare biografen Röda Kvarn, som invigdes 1915, och ombyggnaden som gjorts för butiken har varit mycket försiktig så att det ska vara möjligt att återställa till biografinredning. Inga väggar har tagits bort eller satts upp. Urban Outfitters är det bästa stället du kan slinka in på om du behöver en rolig present vare sig du är på jakt efter något för 50 eller 500 pix.

Svensk Slöjd

Prisklass: Medel.

Adress: Nybrogatan 23.

Telefon: 08-663 66 50.

Öppettider: Vardagar 11-18 och lördagar 11-16.

Hos Svenskt Slöjd är det snidat, vävt, broderat, virkat och stickat som gäller. Butiken ägs av Svenska Hemslöjdsföreningens Rikförbund och säljer slöjd från hela landet. De har även en helt egen kollektion. Här hittar du inredning med själ och tradition samt garanterat hög kvalitet. Svensk slöjd har även olika teman då de visar upp utländsk handslöjd.

Spiti

Prisklass: Medel.

Adress: Sveavägen 64.

Telefon: 08-21 73 20.

Öppettider: Vardagar 10.30-19, lördagar 10.30-17 och söndagar 12-17.

För dig som tycker om inredning med inspiration från Marocko finns några olika butiker att välja på. En av dem är fina Spiti på Sveavägen. Det här är butiken där de varma färgerna och kraftfulla dofterna avlöser varandra. Eftersom allt i butiken går i samma stil är det också lätt att skapa sig en uppfattning om hur man kan "kopiera" stilen till sitt eget hem. Bland utbudet hittas bland annat smidesmöbler, handgjorda mosaikbord, lampor i tenn, glas och smide med skärmar i siden eller organza. Detta är även ett Mecca för den som är ute efter maffiga plädar, kuddar och överkast. Spiti erbjuder även inredningshjälp.

Coctail & Coctail Deluxe

Prisklass: Budget/medel.

Adress: Bondegatan 34 och Skånegatan 71.

Telefon: 08-642 07 41.

Öppettider: Vardagar 12-18, lördag 12-17 och söndagar 12-16.

Detta är kitschens fantastiska högborg - uppdelat i två butiker, båda fyllda med den ena galnare inredningsdetaljen än den andra. Det är omöjligt att gå runt bland den religiösa kitschen, de fantastiska djuren och de osannolika kombinationerna utan att bli full i skratt. Även för de som i vanliga fall inte uppskattar fönstershopping är ett besök här väl värt och vem vet - kanske kommer du hem med en sparbössa i form av ett vildsvin, en kristallkrona i plast eller varför inte en bok om wrestling?

Stockhome

Prisklass: Budget.

Adress: Kungsgatan 25.

Telefon: 08-23 08 00.

Öppettider: Vardagar 10-19, lördagar 10-18 och söndagar 12-17.

I Stockhomes stora lokal under Kungstornen är det alltid gott om folk. På hyllorna hittar man krukor, toalettartiklar, presentböcker, godis, leksaker och köksartiklar. Det övergripandet temat på Stockhome är färg! Ett besök, om än bara för att titta, är ofta en riktig energikick. Stockhome finns också i Kista, Gallerian, Sergelgången och Forum Nacka. I Stockhomes butiker är det lätt att hitta presenter och julklappar, även om man bara har den lilla plånboken med sig.

Charlotte Frey Svidén