Få ut max på 36 timmar i Barcelona

– med klassisk cava och slappt strandhäng

Strandremsan Platja del Bogatell är inte lika hajpad som grannen Barceloneta, men minst lika perfekt för soldyrkare, året runt.
NÖJE

Det är inte konstigt att så många får något lyriskt i blicken när man nämner Barcelona.

Här finns det mesta för de flesta. Häng på playan, ät kött tills du storknar och spontandansa tills det ljusnar.

Vi hjälper dig att få ut max av två dagar i Kataloniens huvudstad.

1. Fredag 10.18 Lapa sol på playan

Strandremsan Platja del Bogatell är inte lika hajpad som grannen Barceloneta, men minst lika perfekt för soldyrkare, året runt.

2. Fredag 13.28 Testa bläckfisknudlar

Mitt på stranden, nedanför l´Hospital del mar bjuder restaurangen Arenal på havets läckerheter. Prova svarta nudlar, fideuá, som färgats av bläckfiskbläck. En trerätters går loss på en dryg hundralapp.

3. Fredag 16.50 Mys bland turistfällor

La Barceloneta – stadsdelen vid havet och Barcelonas närmsta beach – kan framkalla klaustrofobi under högsäsongen, men på våren och hösten lyser massorna med sin frånvaro. Bland surfare och pensionärer finns det gott om strandcaféer, boutiquer, turistfällerestauranger och genuina krogar.

4. Fredag 22.12 I kötthimlen!

La Rueda, Rossello 266.
När du har stökat av La Sagrada Familia i kvällsljus, ta en drink i närheten och invänta klockan 21. Det är då du ska pinna bort till Rossello. Där ligger paradiset – om du gillar kött alltså. Restaurangen La Rueda och är inget annat än ett klassiskt sydamerikanskt stekhus. De grillar stora köttstycken – oxfilé, biffar, stekar, ja allt – över öppen kolbädd och bättre kött får man leta efter. Billigt är det också.

5. Lördag 11.10 Tapasfrossa på baskiskt vis
Sagardi, Argenteria 62.

Brickor fulla med kryddstarka korvar, marinerade ostar, champagne ... Hjälp! Det är nästan onödigt gott! Man tar en tallrik, går runt i restaurangen och plockar själv åt sig det man vill ha från faten. Varje rätt är spetsad på en tandpetare. Det är antalet tandpetare du visar upp i kassan som avgör hur mycket du har ätit – och hur mycket du ska betala. Allt bygger på ärlighetsprincipen.

6. Lördag 13.39 Utsikt över stan

Ståtliga Plaça Espanya – omringat av de två enorma vakttornen – är startplats för promenaden upp mot nationalpalatset, Palacio Nacional. Trappan sista biten upp suger musten ur semesterkroppen, men det är det värt. Härifrån har man en fantastisk utsikt över hela Barcelona.

7. Lördag 16.00 Se hela landet

Poble Espanyol – den spanska byn – är ett Spanien i miniatyr. Här går man över Madrids Plaza Mayor med alla caféer och hamnar vid tornet Utebo vars original står i Zaragoza. Längre ner pryder ett apelsinträd från Valencia fasaden till ett stenhus från Baskien.

8. Lördag 21.59 Fullt hus på cavabaren
Can Paixano, Carrer de la Reina Cristina 7

Det går inte att överskatta klassiska Can Paixano. Här sköljer man ner nygjorda mackor och katalanskt kallskuret med billig och supergod cava. Det är oftast fullt hus, men det finns alltid plats för en till. Stället har dessutom en egen liten affär där man kan köpa med sig en flaska och plastmuggar.

9. Lördag 21.59 Fotbollsfeber!

Visca el Barça! Fotbollsintresserad eller inte, ett besök på Camp Nou är obligatoriskt. Engagemanget från los culés, Barcelonafansen, är häpnadsväckande.

10. Lördag 01.28 Tid för spontandans
Det svarta fåret, l´Ovella Negra, Calle Sitges 5.

En underbar kombination av ölhall och grott-taverna – och en väl bevarad pärla – som ligger mitt bland turistfällorna. Sangria i kannor, spontandans, skön musik och högljudd vänskaplighet i en sagolik blandning.

ARTIKELN HANDLAR OM