Så solar du hälsosamt

NÖJE

Härligt, härligt men farligt, farligt! En snygg bränna är inget du pressar fram. Lär dig grunderna i solkunskap så kan du njuta på playan utan risk.

Kourtney Kardashian strålar ikapp med solen.

SOLA SÄKERT

Topptrimma huden inför strandsäsongen med peeling en gång i veckan och återfuktande bodylotion efter varje dusch. Då blir brännan jämnare och mer hållbar.

Smörj in ansikte och kropp med rikligt med solskyddskräm anpassad för din hudtyp. Välj extra hög faktor till särskilt utsatta kroppsdelar som näsa, öron och axlar som annars riskerar att bli solsvedda. Skippa direktexponering av den ömtåliga ansiktshuden: solglasögon och solhatt ger skydd.

Börja med ett kort pass i solen. Är du mycket blek räcker det med någon timme de första dagarna. Är du längre än så på stranden, softa i skuggan. Du tjänar på att undvika rodnande solskadad hud, både ur solbränne- och hälsosynpunkt.

Smörj in ett nytt tjockt lager med solkräm varannan timme eller när du har badat, även om krämen du använder är vattenresistent. Sportar du i solen och svettas mycket är det också viktigt att komplettera med mer solkräm regelbundet.

Utöka soldosen med någon halvtimme per dag men undvik att pressa i solen hela dagen. När du kommit hem, duscha ordentligt och tvätta bort salt, klor och krämrester. Ersätt förlorad fukt med mycket svalkande och vårdande after sun-kräm.

STRÅLANDE PRODUKTER

Snyggsäkra solbrun hud med produkter som vårdar, skyddar och svalkar.

”Capital soleil cellular SOS repair balm ”från Vichy är en svalkande efter sol-kräm som gör underverk för solsvedd hud. Pris, 159 kronor.
För mycket av det goda? Lyxiga ”Sensai silky bronze soothing after sun mask” från Kanebo är en återfuktande och ljuvligt svalkande ansiktsmask för stramande, solexponerad hud. Pris, 1 095 kronor för åtta stycken.
Kråksparkar — nej tack. Skydda den ömtåliga huden runt ögonen med ögonkräm med solskyddsfaktor och solglasögon. ”Anti-wrinkle eye care spf 30” från Biotherm. Pris, 235 kronor.
Bus med skydd, ”Golden beauty week-end bronzer spf 10” från Helena Rubinstein är en snabbverkande brun utan sol-kräm med solskyddsfaktor 10. Pris, 390 kronor.
Olja återfuktar huden och ger den sexig lyster. Vattenresistenta ”Solar expertise spf 30” från L’Oréal Paris ger dig ett högt skydd så att du kan njuta utan att skadas av solens strålar. Pris, 160 kronor.
”Génifique sôleil” från Lancôme är en vit kräm med lätt doft och solskyddsfaktor 30 som snabbt absorberas av huden utan att lämna en vit hinna. Pris, 395 kronor.
Vattenresistent solstift för öron, näsa och läppar med friskt doftande grapefruktolja och menthol. ”Solar shield spf 15” från Dermalogica. Pris, 150 kronor.
Sol och salta bad sliter på håret också. ”Leave-in protect shimmergel” ur serien ”Sun reflects” från Goldwell skyddar och återfuktar samtidigt som håret blir blankt och väldoftande. Pris, 173 kronor.
 

SLÖSA MED SOLSKYDD PÅ BEACHEN

Det är med sol som med sex - oskyddat kan mycket väl leda till trubbel...

Se till att välja en solkräm som skyddar mot både långvågiga UVA-strålar och de mer kortvågiga UVB-stårlarna.

De bästa skydden är de fotostabila som inte påverkas av solstrålarna.

Det krävs ett tjockt lager kräm för att du ska få det skydd som står på förpackningen, en handfull är lagom för att skydda hela kroppen.

Välj solskyddsfaktor utifrån hudtyp och solens intensitet. Har du mycket ljus hy som ofta och lätt blir bränd: välj spf 30 eller 50. har du mörkare hud och lätt att bli solbränd kan du börja med spf 15 eller 20.

Solkrämen har ingen verkningstid utan skyddar direkt när du smort in dig. Krämen kan missfärga kläder, så låt den sjunka in ordentligt innan du klär på dig.

Undvik att sola mitt på dagen då solen är som starkast. Ta en siesta i stället!

Vartefter din hud får färg tål du mer sol. Men fortsätt att smörja in dig med solkräm, nu med lägre solskyddsfaktor, så undviker du solskador och för tidigt åldrad hud.

Tänk på att mängden solkräm och graden av solskyddsfaktor har direkt betydelse för din hälsa. Det solljus du exponeras för som ung får effekter när du blir äldre.
 

AV: Anna Wahlberg

FOTO: Peder Wahlberg

FAKTA

Skönhetsknepen som får dig att stråla ikapp med solen

Sommartid kan foundation kännas alltför täckande. En färgad dagkräm med solskyddsfaktor är ett bra alternativ.

Bronzer och solpuder ger ansikte och dekolletage en naturligt solkysst look. Svep med kabukiborste där du brukar få första solbrännan. Årets trend: flytande bronzer. Lätt att använda och ser helt äkta ut.

Inget gör dig så strandsnygg som en läckert färgstark och vattenfast ögonmakeup. Kajal på franskanten, skugga i ögonvrån eller en kaskad av färgad mascara på franstopparna.

Sol och salta bad kan göra håret livlöst och sprött. En leave in-sprej med solskyddsfaktor skyddar färgen och vårdar torra testar. Slösa med omsorg på håret och gör inpackningar ofta om du badar mycket.