Öluffa i vackra Kroatien

Ett kristallklart semesterval!

Foto: Jan Danielsson
I början av 90-talet gick här skiljelinjen mellan de stridande parterna i kriget. Nu seglar kändisar som David Bowie och John Malkovich in i Korculas hamn. Bakom palmerna Hotell Korcula med bäst läge i stan.
NÖJE

Det räcker med att titta på kartan. Längs Kroatiens långa kust ligger öarna på rad och bara väntar på att bli ”upptäckta”.

Vi ger dig allt du behöver veta för en lyckad öluff, med de bästa tipsen om båtarna, boendet och öarna.

Bästa tid

Maj–september. Flest turister i augusti. Budgetresenärer ska passa på i maj och september – vädret är fortfarande perfekt då men både priser och trängsel har sjunkit rejält.

Bästa startplatserna

Bästa området att öluffa i är centrala Dalmatien med Split som utgångspunkt. Skärgården utanför är smockad av öar, både stora chartervarianter och små otillgängliga, många är kroaternas egna favoritöar.

Men man kan öluffa längs hela kroatiska kusten till alla bebodda öar från Rijeka i norr till Dubrovnik i söder.

Båtar, tider & priser

Dygnet runt, året runt, går rederiet Jadrolinijas vita båtar från kuststaden Split.

Förbindelserna mellan öarna är bra, men ibland måste man åka tillbaka via Split för att byta ö. Det gör ingenting, det är tätt mellan öarna och tar bara någon timme extra. Under lågsäsong anpassas båttiderna till öbor som jobbar på fastlandet. Då krävs mer planering.

Enklast planerar man sin resa via Jadrolinijas hemsida: www.jadrolinija.hr

Här finns alla båtlinjer med tidtabeller. Biljett köps på plats i hamnarna, antingen på Jadrolinijas kontor eller vid båten. Man behöver inte boka i förväg om man reser utan bil.

Restider och cirkapriser

(enkel väg med katamaran):

Split–Brac (orten Bol) 55 minuter – 30 kr.

Brac–Hvar (orten Jelsa) 30 minuter – 15 kr.

Hvar–Korcula (orten Vela Luka) 55 minuter – 30 kr.

Korcula stad–Split 3 timmar – 75 kr.

Bo

I juni och juli kan man hitta boende på plats.

Augusti är högsäsong och då är det bra att boka i förväg. Mest prisvärt är privata rum och lägenheter. Du hittar dem genom turistbyrån (finns i varenda liten stad) eller i någon av de privata resebyråerna som ligger i hamnarna,exempelvis Atlas travel: www.atlascroatia.com eller Generalturist: www.generalturist.com

Du kan också gå runt och leta efter skyltar med ”sobe” eller ”zimmer” (rum). Det finns rumsraggare men de inte alls lika vanliga som i Grekland. Kvaliteten skiftar från rum med balkong och eget kök till mycket enkla varianter. Ett rum för två med egen dusch kostar runt 150 kr per person och natt om man bokar via en agent.

I april, maj, september och oktober sjunker priserna till hälften. Registreringsavgift 1,50 euro (knappt 15 kr) och skatt 1 euro (knappt 10 kr) per natt tillkommer.

Bokar man direkt av lägenhetsinnehavaren slipper man det, men då bryter man mot lagen eftersom alla som hyr rum måste registreras hos myndigheterna. Priset sjunker om man stannar minst fyra nätter.

Hotellen är ofta stora, grå, charmlösa klumpar eftersom de flesta byggdes under kommunisttidens storskaliga ideal. Rummen är helt okej, men många på öarna saknar luftkonditionering.