Vi shoppar loss med Montazami

1 av 12 | Foto: Björn Lindgren
Hela familjen (förutom dottern Emma som är sjuk) på plats för shopping i Marias älskade Helsingborg. Här bodde hon som barn och nu letar hon sommarbostad i trakterna.
NÖJE

Från ”vanlig” hemmafru i Hollywood till allas älskling i Sverige.

Nu får Maria Montazami, 44, skriva autografer vart hon än går.

Vi följde med den blondlockliga fyrabarnsmamman på en galen shoppingdag i Helsingborg.

– Jag tittar aldrig på prislapparna, säger hon.

När jag kliver in i familjen Montazamis svit på Marina Plaza i Helsingborg känns det som att förflyttas till ett avsnitt av ”Svenska Hollywood­fruar”. Louis Vuitton-väskor ligger i soffan, ett gäng läppstift står på byrån och solglasögon, högklackade skor, leksaker, godis och hårprodukter ligger utspridda över sviten.

Maria själv bär en färgglad byxdress och ett Chanel-skärp i midjan. Håret är lika blont, långt och lockigt som på tv.

– Det är lite panik just nu! Jag packade bara ner superhöga klackar och småmesiga sandaler. Och den där typen av byxor som gör att man blir platt om rumpan. Och resten av kläderna är smutsiga. Jag har inget att ta på mig, säger hon och ropar på sin make:

– Kamran, you got the money?

”Han är min favorit”

Kamran Montazami, som är Marias kärlek sedan 22 år tillbaka, har precis varit ute och växlat pengar. Amerikanska dollar till svenska kronor, för nu ska det shoppas på Helsingborgs heta kullerstensgator. Och vi får hänga med.

Maria och döttrarna Sara, 19, och Hanna, 16, springer om varandra in och ut ur badrummet. Emma, 13, ligger nedbäddad med förkylning i rummet intill. Nicholas, 11, visar upp sin nya Ipad med fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo som skärmsläckare.

– Han är min favorit, ropar Maria i förbifarten. Han är ju sååå stilig, Cristiano Ronaldo.

På soffbordet ligger en trave magasin med Maria på omslaget. I hemstaden Los Angeles märker hon knappt av uppmärksamheten, men här i Sverige har den ökat enormt. Maria medverkar i tv, radio och tidningar. Hon har en populär blogg på Amelia.se och dottern Sara har en på Veckorevyn.se.

Maria håller fram en av kändistidningarna.

– Men titta på mina rynkor här. Tar de inte bort sånt i datorn nu för tiden? Jag tänkte ”God what’s happening” när jag såg den. Alla andra blir ju så läckra, säger hon och sätter ett pekfinger på Megan Fox i bikini.

Botox – ”räddare i nöden”

Medan vi tar hissen ner till lobbyn fortsätter diskussionen på ämnet rynkor. Maria är en varm förespråkare av kändisarnas älsklingsfix: botox. Hon gör injektioner max två gånger om året för att inte få en hård look. ?

Och tycker inte att det är något konstigt med det. Hon har även förlängt håret och gjort en bröstoperation för att få lite mer volym efter att ammat fyra barn.

Men återigen, ”thats no big deal”. Så gör man i Hollywood.

– Botox är en räddare i nöden! Alltid när man skrattar kommer den där rynkan fram i pannan och jag tycker att jag ser så arg ut. Men med lite botox försvinner den! säger hon.

Tv-showen håller familjen samman

Vi möts av två leende autografjägare i entrén. Tjejerna är i tonåren och berättar att de är Marias fans.

Maria kramar om dem och fiskar upp sin autografpenna. Samma penna som hon köpte för 600 dollar (cirka 4?700 kronor) i en exklusiv butik i LA.

En bra investering har det visat sig.

– I Bollnäs var det rent galet. Vi satt och fikade på en uteservering och när vi reste oss för att gå kom det fram 40–50 tjejer och ville ha autografer. Attack! Det var jättekul.

Är det inte jobbigt ibland?

– Nä, det tycker jag inte, alla är så gulliga. Och du kan ju tänka dig hur kul barnen tycker att det är att de kommer hit och mamma är kändis. Jag älskar att vara känd! Min mamma håller koll på allt som skrivs om mig och läser upp i telefon. Hon kanske sållar och bara läser det som är bra. Faktum är att det har fört vår familj samman.

Hur då?

– Min syster förlorade sin elvaåriga son för två år sedan och det har varit väldigt jobbigt för alla. Tungt. Men tv-showen har varit en rolig händelse att fokusera på. Nu är det bättre för henne, säger Maria.

Vi promenerar längs Kullagatan och passerar Fahlmans kafé. Överallt vänds huvuden efter den långa blondinen och det tisslas och tasslas. Tre väninnor i medelåldern kommer fram och ger komplimanger, en liten tjej springer fram och kramar Maria utan ett ord. Hon räcker henne till midjan. Några tonåringar vill ta bilder. Till och med ett litet barn i sittvagn sträcker sig efter henne. Maria betar av alla med ett stort leende.

”Har säkert tusen par hemma”

Efter en snabb vända på Scorett, där Sara och Hanna köper sandaler, går vi in till klädaffären Cirkus, Marias favorit.

Klänningar, linnen, koftor och kjolar hänger i långa rader. Maria samlar snabbt ihop fem, sex plagg. Döttrarna också. Nicholas fokuserar på en hund under kassabänken och Kamran sätter sig på en stol. Han är inte så intresserad av shopping. Men det är hans fru.

– Varje gång jag har på mig något annorlunda i LA, frågar de: ”Oh Maria, where did you get that?” ”In Sweden!” säger jag. Allt annorlunda i min garderob kommer från Sweden. Man måste ju passa på.

Så vad ska du shoppa i dag?

– Jag behöver utsvängda byxor. Jag älskar den stilen. ”Vad omodernt” tänker säkert vissa, men är man lång och lite halvmullig så sitter de bäst. Jag har säkert tusen par hemma, men inte här… Och så lite klänningar och annat basic.

Döttrarna hittar också flera plagg. Men där sätter Maria ner foten. Regeln för dem är ”one item per store”. Max ett köp per person och affär. Mer än så sponsras inte av Kamrans guldglänsande American Express.

– Mina barn surar inte om de inte får allt de vill. De blir så glada och tacksamma när vi shoppar. Jag har absolut inte uppfostrat skrikiga barn och det är jag stolt över. Har du barn?

Nej.

– Nä, du är en sån där yngling, säger Maria och håller upp en romantisk spetsklänning i vitt.

– Kom ihåg det här när du får barn: var snäll, men ändå hård. Skolan går först. Var omtänksam, för alla är inte lika lyckligt lottade.

Varför är du så populär, tror du?

– Det är säkert för att jag har barn. Jag är en vanlig mamma som stressar över samma saker som andra mammor gör… fotbollsträning och cheerleading. Och så lever jag ett lagom lyxigt liv. Ett härligt liv, säger hon.

Kamrans guldkort får jobba

En piggelin senare fortsätter vi ”the shopping-spree” via en smyckesbutik, en inredningsaffär, en grillkiosk och otaliga klädaffärer.

Maria får stanna var femte minut för att kramas med glada helsingborgare. Kamerablixtarna smattrar i den gassande solen.

Själv lämnar vi familjen Montazami efter en räkmacka på Fahlmans kafé.

De ska fortsätta att shoppa några timmar till. Guldkortet kommer att få jobba.

– As long as my wife is happy, säger Kamran och ler.

FAKTA

Maria Montazami

Ålder: 44.

Familj: Gift med Kamran som är fastighetsmäklare. Barnen Sara, Hanna, Emma och Nicholas. Hunden Bella.

Bor: I Laguna Niguel, en timme utanför Los Angeles.

Uppvuxen: I Västerås och Skåne.

Älskar: Familjen, tofsar, ostkrokar, Grand Hotells geléhallon, Helsingborg, utsvängda byxor, locktången.

Gillar inte: Egoister.

Aktuell: Spelar just nu in nya säsongen av ”Svenska Hollywoodfruar”, som sänds på TV3 i höst.

ARTIKELN HANDLAR OM