Paradiset för stjärnorna!

1 av 4
Sarah Jessica Parker plaskar med maken Matthew Broderick och sonen James Wilkie på Hamptons långa sandstrand.
NÖJE

Var skulle du semestra om du hade obegränsat med pengar och all världens valmöjligheter? Hollywoodstjärnorna väljer Hamptons – USA:s svar på franska Rivieran – när de vill koppla av på hemmaplan.

Det är i Hamptons de rika och berömda äger privata strandpalats eller hyr en villa över sommaren. Halvön är belägen strax utanför New York City och hyser såväl sandstränder som enorma palats och sömniga, pittoreska småbyar.

Hamptons har blivit en glamourens högborg under senare tid och halvön är numera synonym med otaliga välgörenhetsevenemang och glittrigt uteliv. Kungen av Hollywood, Steven Spielberg, äger själv en fastighet i Hamptons och bjuder ofta in sina vänner att tillbringa somrarna tillsammans med honom och frun Kate Cap-shaw.

Gwyneth Paltrow är en nära vän till familjen Spielberg som inledde sin skådespelarkarriär med en roll i Spielbergs ”Hook”. Skådespelerskan kommer ofta på besök tillsammans med maken, Coldplaysångaren Chris Martin, och parets gemensamma barn. Tom Cruise, som medverkade i Spielbergs ”War of the worlds”, är en återkommande gäst tillsammans med frun Katie Holmes och dottern Suri.

Även Tom Hanks kommer på besök varje sommar. Hanks och Spielberg har samarbetat i tre filmer (”The terminal”, ”Catch me if you can” och ”Saving private Ryan”) och de två samproducerade nyligen krigsserien ”The Pacific”.

– Jag har sju barn, så min semester handlar mycket om familjen, berättar Steven Spielberg som för tillfället har semester från inspelningen av ”The adventures of Tintin” som har premiär nästa år.

– Jag tar mig tid att umgås med mina vänner. Vi brukar titta på basket, spela tevespel och diskutera politik, berättar stjärnregissören.

Steven Spielbergs granne ”Sex and the city”-stjärnan Sarah Jessica Parker ser alltid fram emot att koppla av i Hamptons tillsammans med maken Matthew Broderick och parets tre barn.

– För mig är sommaren lika med Hamptons, slår stjärnan fast och fortsätter:

– Mina somrar består av strand, bad, majs, tomater och ungar.

Kommer hit för att varva ner

Filmlegenden Lauren Bacall som blir 86 år i september har just avslutat inspelningen av filmen ”Carmel” och ska nu varva ned i sitt hus i Hamptons. Även superstjärnan Diana Ross ska vila upp sig i sin strandvilla när hennes USA-turné avslutas i mitten av juni.

En rad Hollywoodstjärnor hyr hus i området. En strandvilla går loss på 500 000 dollar, nära fyra miljoner kronor, för tre månader. Bland Hamptonsveteranerna syns bland annat Robert De Niro, Faye Dunaway, Al Pacino, Julie Andrews, Bette Midler, Michelle Pfeiffer, Meryl Streep, Goldie Hawn och hennes partner Kurt Russell.

– När folk hittar ett hus de trivs i brukar de ofta hyra igen. Ofta bokar de samma hus för ännu ett år, berättar Long Island-mäklaren Tina Frederick. stjärnbesökta konserter

Hamptons har numera en egen filmfestival och ett hejdundrande uteliv. Stjärnor som Renée Zellweger och Alec Baldwin syntes förra året på konserter med artister som Prince, Billy Joel och Dave Matthews Band. Och Brooke Shields arrangerar en årlig poloturnering.

– Det är något av en tradition för oss att komma hit på sommaren och vi har haft turen att få njuta av allt Hamptons har att erbjuda, berättar Brooke Shields.

I Hamptons kan du slå klackarna i taket på Creative Coalition-festen eller delta i Art of Life-brunchen. Varför inte kika förbi Jerry Seinfelds Amagansett-villa där hans fru varje år ordnar ett välgörenhetsevenemang som gästas av bland andra Sarah Jessica Parker? Eller göra ett besök på July’s Super Saturday – Hamptons-versionen av en loppmarknad – till förmån för forskning om äggstocks-cancer?

Du kan även spana in kändisar på de lokala restaurangerna som East Hamptons Nick & Toni’s (Spielberg och Jon Stewart), Della Femina (Uma Thurman) eller Madame Tong’s (Cindy Crawford). En majoritet av det unga Hollywood kikar förbi under sommaren: Scarlett Johansson med maken Ryan Reynolds, Shia LeBeouf med flickvännen Carey Mulligan, Mandy Moore och Claire Danes. Natalie Portman, som växt upp i Hamptons, återvänder varje sommar.

Stjärnfaktorn ökade ytterligare när Kate Hudson nyligen spelade in scener till sin nya film ”Something borrowed” i semesterparadiset. Skådespelerskan sågs gosa med motspelaren Colin Egglesfield framför kamerorna och roade sig på stranden mellan tagningarna.

Även Jennifer Lopez och maken Marc Anthony styr kosan mot Hamptons. Familjen äger ett hus i Old Westbury i närheten av Lopez släktingar och ”The back-up-plan”-stjärnan firar gärna sin födelsedag den 24 juli här.

Även en hel del européer semestrar i Hamptons: Sting har ett sommarhus och Elton John tillbringar semestern här. Den franska stjärnan Juliette Binoche älskar Hamptons för att ”alla kan vara med och roa sig här”.

Perfekt för hemmapappan pitt

Paul McCartney tillbringade förra sommaren i Hamptons med flickvännen Nancy. Lika så Brad Pitt och Angelina Jolie, som hyrde en egendom på drygt 194 000 kvadratmeter

i Lloyd Neck medan Angelina Jolie spelade in actionfilmen ”Salt”. Stjärnparets villa var tidigare med på Forbes lista över Nordamerikas dyraste hus. Sommarhuset passade paret alldeles utmärkt eftersom det hyser tio sovrum (perfekt när man har sex barn) samt ett strandhus där Angelina Jolie kunde vila ifred tills väckarklockan ringde klockan fem varje morgon. Brad Pitt var hemmapappa och skjutsade de äldre barnen till och från skolan och tog med de yngre barnen på utflykter till de närliggande byarna. Detta till invånarnas – och kanske främst paparazzofotografernas – stora glädje.

Vissa stjärnor är lite mer tveksamma till om de ska åka till Hamptons i sommar. Ben Stiller, stjärnan från kommande julkomedin ”Little Fockers”, berättar att han försöker göra ”roliga sommaraktiviteter” varje år men att han tyvärr aldrig kommer på vad ”roliga sommaraktiviteter” kan tänkas vara.

– Varje år tänker jag att jag måste hyra ett hus i Hamptons i augusti, men sen blir jag stressad eftersom det redan är för sent att boka. Man måste planera ett år i förväg, så för mig är sommaren en väldigt stressig tid.

Lyckligtvis slipper Stiller sommartraumat i år eftersom han ska regissera sig själv i ”Help me spread goodness”, en drama-komedi om en bankman i Chicago som råkar ut för ett svindleri i Nigeria.

Roald Rynning