Har du koll? Vad är fakta och vad är fiktion?

Förvandlas dina muskler till fett om du inte tränar? Är allt mörkt bröd nyttigare än ljust? Kändisarnas personliga tränare reder ut vad som är sant och falskt i träningsvärlden.

1 av 2 | Foto: All over press
Även smalisar som Gisele Bündchen mår bra av att träna för hälsans skull. Här är hon på väg hem från gymmet i Los Angeles.
NÖJE

1. Att dricka kaffe före träningen ökar fettförbränningen. FAKTA!

– Kaffe förhöjer temporärt ämnesomsättningen, säger träningsexperten och Jennifer Lopez personlige tränare Gunnar Peterson till Sofis mode.

– Förutom att kaffet gör dig pigg så att du orkar träna längre så underlättar koffeinet också frisättningen av fett från fettcellerna. Testa att dricka en två koppar kaffe 30 minuter före din morgonpromenad och känn skillnaden.

2. Om du inte tränar förvandlas dina muskler till fett. FIKTION!

Muskler som inte används minskar i både styrka och storlek. När du slutar träna kanske du går upp i vikt eftersom du äter samma mängd mat som förut. Resultatet blir att det kan se ut som om musklerna har förvandlats till fett. Det är dock helt omöjligt, eftersom det rör sig om två helt olika typer av vävnader.

3. Alla kvinnor har celluliter! FIKTION!

– Man beräknar att ungefär 90 procent av alla kvinnor har celluliter, säger plastikkirurgen Anthony Youn.

Celluliter beror främst på gener men kan förvärras av dålig kondition, rökning och fetma. Men för de andra 10 procenten, som apelsinhudbefriade Kristin Cavallari, är celluliter aldrig ett faktum.

4. Sportdrycker fungerar egentligen inte! FAKTA!

– Vatten är det absolut bästa man kan dricka för att återfukta kroppen, säger Eva Longorias personlige tränare Patrick Murphy till Sofis mode.

– Att dricka sportdryck skiljer sig egentligen inte särskilt mycket från att dricka läsk. De flesta sportdrycker innehåller massvis med socker som kommer att ge dig en snabb kick för att sedan göra dig ännu tröttare. Dessutom överväger sockret i drycken fördelarna med elektrolyterna.

5. Allt mörkt bröd är nyttigare än ljust! FIKTION!

Bara för att ett bröd är mörkt behöver det inte betyda att det är gjort på fullkorn. Tillsatser och mörk sirap kan ge brödet en mörkare färg men samtidigt innehålla dubbel mängd socker. Läs alltid etiketten för att vara på den säkra sidan.

6. Att röra på sig en halvtimme om dagen är tillräckligt! FAKTA!

Det är bevisat att en halvtimmes träning om dagen räcker för att ge positiva effekter på hälsan. Försök att träna varje dag, även om det så bara är en kort stund.

– Mina kunder brukar oftast inte träna mer än 25 minuter per gång, men de tränar varje dag och det är det som ger resultat, skriver Harley Pasternak, som bland annat tränar Jessica Simpson och Halle Berry, i sin bok ”Five factor”.

7. Träning dagen efter fest är bra! FIKTION!

Efter en hård natts festande har kroppen fullt upp med att bryta ned alkoholen och få ut gifterna. Fettförbränningen är nedsatt och kroppen kan inte tillgodogöra sig träningen på samma sätt. Det tjänar alltså inget till att försöka svettas bort kalorierna från drinkarna.

8. Om du är smal behöver du inte träna! FIKTION!

Även om du är smal kan du bära på en hel del osynligt fett och vara i betydligt sämre form än någon som är kraftig och tränar regelbundet.

En smal person kan också ha en relativt hög fettprocent, men ändå ge ett slankt intryck. Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar mer än fördubblas om man bär på mycket dåligt fett, så se till att träna regelbundet för hälsans skull.