Less is more!

1 av 8
”The color no 7+8”, Håkansson, Eleven.se, 299 kronor. Duokit som framhäver rosig naturlighet på läppar, ansikte och ögon.
NÖJE

Trots envist tjat om hur vackra vi är au naturel envisas de flesta med att spackla på ett lager foundation, mascara och läppglans innan vi går ut. Men mer är inte alltid snyggast.

Backstage på New Yorks modevecka visade det sig att den största skönhetstrenden för hösten 2010 är – ingenting. Osminkade ansikten syntes både hos Marc Jacobs, Alexander Wang och BCBG. Och under våren har modemagasin som Marie Claire och franska Elle placerat helt oretuscherade modeller på sina omslag. Även kändisar som tidigare hellre skulle ha sålt sin mamma än bli fångade på bildutan mascara börjar anamma den nya trenden.

Renare och yngre look

Jessica Simpson, vars skönhetsrutin tidigare inkluderat både löshår och restylaneläppar, har den senaste tiden visat upp en renare och betydligt yngre look. Det var när hon reste runt för att filma olika kulturers syn på skönhet till sitt program ”The price of beauty”, som hade premiär i Sverige 11 juli i år, som hon började omvärdera sin syn på skönhet. ”Jag har förstått att man inte kan låta någon annan bestämma vad som är vackert och nu har jag fått ett helt nytt självförtroende”, sa Jessica till OK! Maga-zine.

För att göra reklam för sin nya serie ”A beautiful me”, som just ska uppmuntra unga kvinnor att hitta sitt egenvärde, poserade Jessica helt utan smink och med ostylat hår på omslaget av Marie Claires majnummer. ”Jag tror att kvinnor klär sig och sminkar sig för andra kvinnor, men jag har slutat stressa upp mig över sådana saker nu”, berättade Jessica i intervjun.

Britney hakar på trenden

Även Britney Spears som tidigare varit bästis med sin retuscherare är trött på att visa upp en yta som inte stämmer överens med verkligheten.

När hon stod modell för klädmärket Candies senaste kampanj valde hon att lägga ut de oretuscherade bilderna tillsammans med de fixade på nätet för att alla skulle se skillnaden. ”Britney är stolt över sin kropp även om den inte är helt perfekt och det tycker hon att andra tjejer också bör vara”, berättar en vän för tidningen Mirror.

Nio tips till naturlig skönhet

1. Använd solskyddsfaktor varje dag, 15 på vintern och 30 på sommaren.

2. Tvätta alltid huden innan du går och lägger dig, oavsett hur sent du kommer i säng.

3. Gör en djuprengöring av huden en gång i veckan med mild pealing och ansiktsmask.

4. Få ögonbrynen formade hos ett proffs. Det lyfter hela ansiktet och sedan kan du enkelt hålla efter formen själv.

5. Om du blir blank under dagen kan du använda blotting paper i stället för mer puder.

6. Gör läpparna riktigt mjuka genom att gnugga dem med en fuktig frottéhandduk, applicera sedan ett mjukgörande läppbalsam.

7. Underskatta aldrig värdet av en bra hudkräm som ger mycket fukt. Om huden ser torr ut så får du genast ett tröttare och mer slitet utseende.

8. Har du svårt att skiljas från din foundation? Ett smart tips är att byta ut den mot en lätt färgad fuktkräm eller en tinted moisturizer i en nyans mörkare än din vanliga. Applicera krämen på kindben, panna och näsa så slipper du använda bronzer.

9. Använd mineralpuder som lätt går in i huden och släpper igenom din naturliga lyster. Investera även i en illuminating-kräm med lite skimmer som du duttar på kindbenen för en fräsch look.

FAKTA

Makeupartisten tipsar!

Linda Mehrens, makeupartist och taleskvinna för Maybelline New York, tipsar:

Basen:

Basen är det viktigaste i en naturlig makeup. Många gör misstaget att använda för mycket foundation i fel färg samt för mycket puder. Men ju mer du försöker täcka dålig hy, desto mer syns den. Satsa på en färg så nära din egen hudton som möjligt och applicera foundation med en pensel som du för i cirkelrörelser över ansiktet.

Framhäv lystern:

— För att få lyster rekommenderar jag en shader. Det är en lite mörkare skugga som du applicerar precis under kindbenen för att framhäva dem. Lägg sedan en highlighter högst upp på kindbenen och svep ett bronzepuder med skimmerpartiklar över hela ansiktet.

Sista touchen:

Böj fransarna med en tång och applicera ett lager mascara. Dutta avslutningsvis på lite aprikosfärgat läppglans på läpparna.

AV: Julia Klingener