”Livet slutar aldrig att överraska”

1 av 7
Eszter Farkas.
NÖJE

Man dansar med någon på en punkklubb och ingenting blir någonsin sig likt igen. Wiens mest stilsäkra mammalediga modebloggare Eszter Farkas vet att livet är fullt av överraskningar...

Jag flyttade hit från Budapest i Ungern när jag var sju år. Wien är en otrolig stad, inte minst på grund av dess kontraster – den är mysig, ren, konservativ och gammalmodig men samtidigt dekadent, avslappnad och urban, med ett helt grymt nattliv. Det är nog det bästa med Wien, vad man än är ute efter kan man hitta det här!

Helt fantastisk

Tuperat, väteperoxidblekt hårsvall, strutformad byst, prickar och pasteller. Sjuttio- och åttiotalet kom och gick, men Eszter Farkas mormor höll troget fast vid sin ungdoms utpräglade sextiotalsstil – och blev på köpet sitt barnbarns första riktiga stilikon.

– Mormors envishet gjorde verkligen intryck på mig. Runt omkring henne gick alla andra vidare till nya trender, men hon hade hittat sin grej och körde stenhårt på den!

Dessutom såg hon alltid helt fantastisk ut.

Alternativa stilar

Även om Eszter Farkas ärvt kärleken till kläder – och kanske även till det blekta håret – är hon knappast lika konsekvent som sin mormor när det gäller mode. Tvärtom.

Genom åren har hon provat sig fram genom de flesta mer alternativa stilar, från punk och goth via hippie med håret i dreadlocks, och har inga planer på att hitta ”sin” specifika stil.

– Jag kan älska ett plagg innerligt för att sedan bli dödstrött på det och helt ignorera det, ibland under en och samma dag! Jag är alldeles för ombytlig för att kunna vara trogen en och samma look i en vecka – ännu mindre hela livet.

Första födelsedagen

Kärleken har Eszter Farkas däremot inga problem att hålla fast vid. Fem år har gått sedan hon träffade sin Andreas på en av Wiens många punkklubbar.

– Vi dansade, vi pratade, vi kysstes... och dagen efter kunde jag inte ens minnas hur han såg ut, haha! Men jag kände att det var någonting särskilt med

honom, och när vi träffades igen visste vi båda att det skulle bli vi. Nu har vi just firat vår sons första födelsedag. Livet slutar aldrig att överraska – och tur är väl det!

FAKTA

WIEN

Varför? De mäktiga, urgamla byggnaderna, de många anrika caféerna, Spanska Ridskolan och de över 6 000 barerna och klubbarna. Och shoppingen, förstås!

Ta sig hit: Flyg från 900 SEK tur och retur med Austrian Airlines.

Bo: Från 500 SEK för ett dubbelrum på hotell i centrala Wien.

Valuta: 1 EURO ≈ 9,40 SEK.

Dag

shoppinggata: Man kan hitta alla schyssta budgetbutiker och kedjor längs Mariahilferstrasse.

Kvarter: MQ – Museumskvarteren (Museumsplatz 1) – har verkligen allt. Trendiga människor att spana på, underbar atmosfär, bra och billiga restauranger, mysiga caféer och butiker på dagtid, om nätterna barer, klubbar och gallerier där det alltid är någonting på gång.

Prisvärd restaurang: Spirali (Kirchengasse 22) har stans bästa pasta, dessutom till väldigt överkomliga priser.

Vegetariskt matställe: Xu’s Cooking (Kaiserstrasse 45) har kanske inte världens lyxigaste lokaler, men helt enastående taiwanesisk mat!

Marknad: Flohmarkt (Kettenbrückengasse) hålls varje söndag och påstås vara en av Europas allra bästa loppmarknader, och jag är beredd att skriva under på det! Kom dit tidigt, de allra bästa fynden försvinner snabbt!

Café: Café Prückel (Stubenring 24) är definitivt värt ett besök! Extremt traditionellt Wien-café, retro utan att bli alltför kitchigt.

Barnvänligt ställe: Har man barn är det perfekt att ta en paus på Dschungel (Museumsplatz 1) – där finns barnteater, läsestunder och alltid massor av andra småttingar att leka med.

Second hand-shopping: Man hittar alltid något kul och billigt på Humana (Lerchenfelderstrasse 45) och Carla/Caritas (Mittersteig 10)!

Galleri: Jag gillar verkligen Akademie der bildenden Künste (Schillerplatz 3). Ett perfekt ställe för att upptäcka nya talanger! Bara att kliva på och kolla vad som händer där inne.

Natt

Dansställe: Flex (Am Donaukanal, Abgang Augartenbrücke), helt klart. Jag växte i stort sett upp på den klubben, och jag har fortfarande inte tröttnat på den! Där händer alltid något spännande, med ett nytt program varje kväll.

Nattklubb: Pratersauna (Waldsteingartenstrasse 135) är en före detta redlight bastuklubb, numera betydligt mer rumsren! De har klubb, utomhusbad, bistro och konstgalleri, allt i ett helt enkelt. Antagligen Wiens hippaste besökare.

Bar: Du som vill gå på en äkta österrikisk bar, som både har klass och är härligt avslappnad, måste bara besöka Rote Bar (Neustiftgasse 1). Den hör till Folkets Teater och är alltid full av kultur-intresserade Wien-bor, livemusik och livliga diskussioner.

Nattlivsområde: Hela somrarna hittar man underbara strandklubbar

längs hela Danubekanalen. Missa inte Badeschiff (mellan Schwedenplatz och Urania) – en stor båt med grym restaurang, alltid minnesvärda fester och en pool uppe på däck!

Ester Farkas

Ålder: 34 år.

Bor: Wien, Österrike.

Gör: Just nu mammaledig, jobbar annars med IT. Bloggar.

Familj: Pojkvännen Andreas och

en ettårig son.

http://stylorectic.blogspot.com