"Wien har ett grymt nattliv"

Restaurangbåten Badeschiff.
NÖJE

1800-talsromantik och wienervals eller dekadent nattliv och undergroundkultur? Österrikes huvudstad är full av konstraster. Modebloggaren Eszter Farkas guidar dig till en ultimatweekend i vackra Wien!

Foto: Foto: THINKSTOCK
Längs med Danubekanalen hittar man flera strandklubbar under sommaren.

DAG

Shoppinggata: Man kan hitta alla schyssta budgetbutiker och kedjor längs Mariahilferstrasse.

Kvarter: MQ – Museumskvarteren (Museumsplatz 1) – har verkligen allt. Trendiga människor att spana på, underbar atmosfär, bra och billiga restauranger, mysiga caféer och butiker på dagtid, om nätterna barer, klubbar och gallerier där det alltid är någonting på gång.

Prisvärd restaurang: Spirali (Kirchengasse 22) har stans bästa pasta, dessutom till väldigt överkomliga priser.

Vegetariskt matställe: Xu’s Cooking (Kaiserstrasse 45) har kanske inte världens lyxigaste lokaler, men helt enastående taiwanesisk mat!

Marknad: Flohmarkt (Kettenbrückengasse) hålls varje söndag och påstås vara en av Europas allra bästa loppmarknader, och jag är beredd att skriva under på det! Kom dit tidigt, de allra bästa fynden försvinner snabbt!

Café: Café Prückel (Stubenring 24) är definitivt värt ett besök! Extremt traditionellt Wien-café, retro utan att bli alltför kitchigt.

Barnvänligt ställe: Har man barn är det perfekt att ta en paus på Dschungel (Museumsplatz 1) – där finns barnteater, läsestunder och alltid massor av andra småttingar att leka med.

"Wien är en otrolig stad. Mysig ren, konservativ och gammalmodig men samtidigt dekadent och avslappnad" berättar bloggaren Eszter Farkas.

Second hand-shopping: Man hittar alltid något kul och billigt på Humana (Lerchenfelderstrasse 45) och Carla/Caritas (Mittersteig 10)!

Galleri: Jag gillar verkligen Akademie der bildenden Künste (Schillerplatz 3). Ett perfekt ställe för att upptäcka nya talanger! Bara att kliva på och kolla vad som händer där inne.

NATT

Dansställe: Flex (Am Donaukanal, Abgang Augartenbrücke), helt klart. Jag växte i stort sett upp på den klubben, och jag har fortfarande inte tröttnat på den! Där händer alltid något spännande, med ett nytt program varje kväll.

Nattklubb: Pratersauna (Waldsteingartenstrasse 135) är en före detta redlight bastuklubb, numera betydligt mer rumsren! De har klubb, utomhusbad, bistro och konstgalleri, allt i ett helt enkelt. Antagligen Wiens hippaste besökare.

Bar: Du som vill gå på en äkta österrikisk bar, som både har klass och är härligt avslappnad, måste bara besöka Rote Bar (Neustiftgasse 1). Den hör till Folkets Teater och är alltid full av kultur-intresserade Wien-bor, livemusik och livliga diskussioner.

Nattlivsområde: Hela somrarna hittar man underbara strandklubbar

längs hela Danubekanalen. Missa inte Badeschiff (mellan Schwedenplatz och Urania) – en stor båt med grym restaurang, alltid minnesvärda fester och en pool uppe på däck!

FAKTA

Bra att veta:

Varför Wien? De mäktiga, urgamla byggnaderna, de många anrika caféerna, Spanska Ridskolan och de över 6 000 barerna och klubbarna. Och shoppingen, förstås!

Ta sig hit: Flyg från 900 SEK tur och retur med Austrian Airlines.

Bo: Från 500 SEK för ett dubbelrum på hotell i centrala Wien.

Valuta: 1 EURO ≈ 9,40 SEK.

ARTIKELN HANDLAR OM