Coola Kapstaden

1 av 6 | Foto: THINKSTOCK
Kapstaden breder ut sig nedanför Taffelberget.
NÖJE

En magiskt vacker stad. Härligt klimat. Fantastiska restauranger. Strand efter strand efter strand. Och så riktigt bra shopping på det. Välkommen till Kapstaden!

Längs Long Street blommar de små affärerna upp i rask takt och det är här vi trillar in i pärlan Afraid of Mice.

Utifrån ser den lilla butiken inte mycket ut för världen, men väl inne har ägarinnan Bianca Brandi kärleksfullt pyntat sin affär samtidigt som hon fyllt den med smakfulla vintageplagg enligt devisen ”the clothes you wish your mother had kept for you”.

Hela Long Street, ja faktiskt hela staden, är som en spännande blandning av shopping – allt från riktiga lumpaffärer till superflotta butiker med alla tänkbara high fashion-kreationer.


– Här finns många limited edition-plagg, särskilt väskor är fantastiskt att shoppa här, säger Molly Rudbo från Stockholm som är på besök i staden.

Och det är inte bara när det gäller mode som Long Street anses vara stadens kreativa ådra. Man ser det nästan på gatan i sig själv: färgglad, vibrerande och inbjudande. 
Musik, barer och kaféer i en salig blandning. Här hittar du inga stora gallerior, är du på jakt efter sådana är det till Waterfront eller förorterna du måste bege dig. Här fyndar du i stället sällsynta vintageplagg, romantik och glamour – kanske den perfekta kombinationen. Long Street har faktiskt varit startpunkten för många lokala designers och under Cape Town Fashion Week, som går av stapeln i juli nästa gång, är det gatan och dess stil som är heta samtalsämnen.

I en butik en bit upp på Long Street möter vi Laura Windvogel. Jag frågar henne vad hon tycker om shoppingen i Kapstaden och innan jag hunnit reagera har jag en lång lista i min hand med butiker, barer och restauranger vi måste besöka. Listan betas av under dagen: upp längs Long Street, ner till folkmyllret och de stora affärerna i Waterfront, en härlig vinlunch med hummer på flotta Sevruga, tillbaka till Long Street och så över berget och ner mot Camps Bay. En drink på något av ställena längs Victoria Road får bli ett sista stopp – här trängs restaurangerna och barerna i den bästa av miljöer. Klassiska Cafe Caprice med sitt fantastiska läge är alltid ett bra val och precis när solen träffar Atlanten kommer våra drinkar. Ja, Kapstaden alltså.

Shoppa

Big Blue

Kalk Bay, 102 Main Road
, www.bigblue.co.za

Med sloganen ”If you dont crack a smile in a Big Blue you are a grumpy guts or B List celebrity” är det svårt att misslyckas. Sydafrikansk design, produktion och märken samt en mängd accessoarer från hela världen

Merchants on Long

34 Long Street, www.merchantsonlong.com

Här hittar du uteslutande afrikanska märken med designers såsom Suzaan Heyns, Okapi, Lalesso och Sawa. Vad sägs om en liten avantgardistisk sommarkollektion, till exempel?

Green Market Square

Torget mellan Short och Long Market Street

Ett stenkast från Long Street hittar du en av Kapstadens äldsta marknader, med allt från klassiska souvenirer som hemslöjd och handgjorda trummor till armband, väskor, skor och med lite tur även en del schysta kläder. För att inte tala om sköna, lokala karaktärer – de som ger Kap­staden så mycket av dess charm.

Mungo and Jemina

108 Long Street, www.mungoandjemima.com

Denna coola och eleganta butik öppnades 2008 av de kunniga lokala designerna Kirsty Bannerman och Marian Park-Ross. Här hittar du tidlösa, feminina och enkla plagg med målet att alltid få bäraren att känna sig speciell – design med en twist.

Afraid of Mice

88 Long Street, afraidofmice.com

Fantastisk liten personlig affär i hjärtat av Long Street med vintagekläder av hög klass och helt okej priser. Ägarinnan Bianca Brandi har sannerligen lyckats sätta sin personliga prägel på denna butik.

Mr & Mrs

98 Kloof Street, www.mrandmrs.co.za

Med en ny affär på Kloof Street har Cecil och Sarah Jane Bosman skapat en härlig blandning av mode, tyger, keramik, smycken och inredning. Här samsas många lokala designers och det finns verkligen något för alla.

Me Me Me

117 A Long Street, www.mememe.co.za

Startades 2000 av Doreen Southwood och har under åren blivit en riktig kändis på Long Street. Design med det där lilla extra – här finns allt från härliga klänningar till accessorarer och handgjorda skor.

The Space

Cavendish Square, thespace.co.za


Med individuell stil och några av de mest kreativa designerna i landet har The Spaces butiker och dess ägare Greg och Roche Dry gjort avtryck i Kap­stadens modescen sedan 1999.

Äta

Sevruga

Shop 4, Quay 5, Waterfront, 
www.sevruga.co.za

Varmt rekommenderad fiskrestaurang. Här äter du lunch eller middag mitt i det pulserande Waterfront.

Cafe Caprice

37 Victoria Road, Camps Bay, www.cafecaprice.co.za

Flott, trendig och klassisk restaurang och bar i Camps Bay. Här kan du ta en drink och njuta av stadens magiska solnedgångar.


Bo

The Grand Daddy

38 Long Street, www.granddaddy.co.za

Toppensnyggt designhotel mitt på den levande Long Street.

51 on Camps Bay

51 Camps Bay Drive, www.51oncampsbay.com

Lika populärt som prisvärt är en bra samman­fattning av 51 on Camps Bay. Detta lilla Bed & Breakfast ligger med utsikt över det trendiga Camps Bay, bara en kort promenad ner till den härliga stranden. Priserna ligger mellan 375 och 750 kronor beroende på rum och säsong, men var ute i god tid – det finns bara fyra rum och de blir uppbokade snabbt.

FAKTA

Bra att veta:

TA SIG HIT: Att flyga från Stockholm till Kap­staden kostar cirka 7 500 kronor lite beroende på när på året du åker. British Airways, Virgin Atlantic, KLM, Air France, Lufthansa och South African Airways flyger till Kapstaden med mellanlandning i Europa och eventuellt Johannesburg.

INVÅNARE KAPSTADEN: Cirka 3,5 miljoner.

TIDSSKILLNAD: En timme före under svensk vintertid, samma tid som Sverige under svensk sommartid.

VISUM: Nej.

VALUTA: 1 ZAR (rand) = 0,90 SEK (2012-06-27)

Daniel Ohlsson