Fynda i Lissabon

1 av 5 | Foto: Foto: THINKSTOCK
Lissabon bjuder inte bara på mysiga kaféer – det är även en shoppingstad att räkna med.
NÖJE

Vintagebutiker, designvaruhus och mysiga kaféer. Lissabon är ett svårslaget shoppingresmål och en av Europas billigaste huvudstäder. Sofis cityliv guidar till den portugisiska huvudstaden.

Lissabon är ett av Europas bästa resmål för en shopping-weekend. Det är en storstad med moderna restauranger, klassiska kaféer och fina stränder på nära håll. Dessutom är shoppingutbudet lättnavigerat. De bästa butikerna ligger koncentrerade i grannstadsdelarna Chiado, Baixa och Bairro Alto. En bra startpunkt är Rua Augusta i Baixa, en gågata kantad av både anrika portugisiska butiker som fungerar som tidsresor till en svunnen tid och europeiska kedjor som Intimissimi och Zara.

Följ sedan en av tvärgatorna till Chiado, där unika småbutiker och lokala designers varvas med exklusivare affärer som Marc by Marc Jacobs och internationella kedjor som Sephora eller Muji. Här finns också flera kaféer för den som vill vila benen och inspireras av stadens mest stilmedvetna.

SHOPPING

A Vida Portuguesa

Rua Anchieta 11, www.avidaportuguesa.com

Ljuvlig butik med tvålar, sardinburkar, anteckningsblock, choklad, porslin, smycken och mycket mer. Allt är från Portugal och så vackert presenterat att man får lust att köpa med sig hela butiken.

Storytailors

Calcada do Ferragial 8

Stans hetaste designerduo, João Branco och Luis Sanchez, sägs ha både Madonna och Lily Allen i sitt kundregister. Duons butik är inget för den med liten budget, men det kostar inget att inspireras av deras fantasifulla klänningar inspirerade av klassiska sagor.

A Outra Face da Luna

Rua da Assuncão 22, www.aoutrafacedalua.com

Vintagebutik som dubblar som kafé. Har även en ny butik på Av. Almirante Reis 94 och systerbutiken Viuva Alegre på Rua São Nicolau 17.

Design Store

Pr do Principe Real 20, www.bct.pt

Minivaruhus med kläder och inredning från både portugisiska och internationella designers. Den portugisiska designern Ricardo Preto har en egen avdelning i butiken.

Papabubble

Rua da Conceicao 117-119,

www.papabubble-pt.com

Avskalad godisbutik/minifabrik med färgglada karameller i minimalistiska förpackningar.

Här kan du även beställa skräddarsydda karameller med personliga mönster och smaker.

Truz

Rua Augusta 172-176

Två våningar med somriga klänningar, silkiga toppar, bohochica kjolar och accessoarer från både portugisiska och utländska designers. Romantiskt, flickigt och färgglatt.

EFTER SHOPPINGEN

Santini

Rua do Carmo 9, www.santini.pt

Italiensk glassbar med upplyftande 50-talsestetik. Här slevas det upp glass med traditionella smaker men också portugisiska specialiteter och udda smaker som apelsin/morot eller amaretto cookie.

Mude

Rua Augusta 24, www.mude.pt

Mude, Lissabons mode- och designmuseum, är en av stans bästa sevärdheter för alla modeintresserade. Ligger strategiskt på shoppinggatan Rua Augusta. Stängt måndagar.

Pensão Amor

Rua do Alecrim 19, www.pensaoamor.com

Trendig bar i burleskstil: murriga sammetssoffor, stora kandelabrar, guldspeglar och tavlor med lättklädda, yppiga damer. Längst in gömmer sig en liten erotikbutik. Ligger i området Cais do Sodré, som har förvandlats till ett av stans nya, heta utelivsdistrikt.

Tartine

Rua Serpa Pinto 15, www.tartine.pt

Bageri och kafé med mackor, sallader och andra rätter som gjorda för en shoppinglunch. Trivsamt depåstopp mellan butiksbesöken i Chiado.

FAKTA

Bra att veta

Resa hit: Tap flyger direkt från Stockholm eller Köpenhamn till Lissabon, från ca 1 950 kronor t/r. Ving och Airtours har paketresor till Lissabon, pris-exempel 3 203 kronor med två hotellnätter.

Bo: Ett av stans bästa budgetalternativ är Living Lounge Hostel. Designvandrarhem med individuellt inredda rum, med en till åtta bäddar. Bädd i flerbäddsrum från 170 kronor, dubbelrum från 250 kronor per person inklusive frukost. www.livingloungehostel.com

Internacional Design Hotel är ett fyrstjärnigt designhotell med rum inredda efter fyra olika teman: Urban, Zen, Pop och Tribe. Perfekt läge vid shoppinggatan Rua Augusta. Dubbelrum från cirka 1 100 kronor. www.idesignhotel.com

Restips på plats: Nyöppnade turistbyrån Y Lisboa är inriktad på unga resenärer. Öppet dagligen kl 10-19. Rua do Regredor 50. www.askmelisboa.com

Text & foto: Annika Goldhammer