Aten bortom all sten

1 av 9
Från baren Thisso View får du en vacker vy över Akropolis och en god drink på samma gång.
NÖJE

Vare sig du vill eller inte är det svårt att undvika antika stenmomument i Aten. Därför fokuserar den här guiden på annat!

Är du intresserad av historia och kultur är Aten en riktig guldgruva. Men även för den som inte hade historia som favoritämne i skolan är det en speciell känsla att strosa runt i Aten och hela tiden vara omgiven av de urgamla monumenten. Kanske spanar du in Akropolis på håll samtidigt som du tar en drink på en takbar? Var du än befinner dig gör sig historien påmind.

De flesta kanske planerar in en tur till Aten som en avstickare från båtluffen. Staden passar perfekt för en kortare vistelse, du kan gå överallt och hinner se mycket på kort tid. Man kan säga att det tar ungefär 45 minuter att gå från ena sidan till den andra av de mer centrala delarna av Aten. Men välj bekväma skor – Aten är väldigt backigt och fullt med kullersten så låt klackarna vila till kvällen. Sofis mode har betat av stadsdel för stadsdel.

Plaka

Plaka är Atens äldsta område och mysiga kvarter att strosa runt i. Precis som Gamla stan i Stockholm är det, trots sin charm, lite av en turistfälla med en hel del krimskrams. Vill du äta gyros i alla dess former hittar du det garanterat här, men gå inte hit för några kulinariska höjdpunkter. Sjunk i stället ner i en soffa på Oíwos eller någon annan av uteserveringarna på torget Plateia Filomousou och ta en kaffe.

Varför inte avrunda kvällen på andra sidan torget? Där visar utomhusbion Ciné Paris filmer på husets tak. Biobesöket kostar runt 80 kronor och filmerna visas på grekiska med engelsk text.

City

Området kring Monastiraki är Atens centrum och gatan Ermou är Atens motsvarighet till Drottninggatan i Stockholm. Här ligger kedjor som H&M, Zara, Sephora och Mango. Ermou-området inbjuder inte direkt till middags-planer – här är det fokus på shopping.

På Ermou 37 hittar du det grekiska väsk- och accessoarmärket Folli Follie som säljer lyxiga väskor samt smycken och klockor med mycket bling. Väskorna kostar från omkring 2 000 kronor och uppåt.

En bra mix av märken i mellanprisklass hittar du på Shop på Ermou 112. Tvåvånings-butiken rymmer både dam- och herrkläder, smycken och roliga inredningsprylar. Trendigt, cool inredning och hipp personal – håll i plånboken!

På en tvärgata lite längre upp på Ermou, på Agias Theklas 2, ligger Melissinos sandalbutik. Här har familjen Melissinos tillverkat sandaler i tre generationer sedan starten 1920. Sandalerna har burits av flera kända namn, som Sophia Loren, The Beatles, Kate Moss och Sarah Jessica Parker med flera. Välj mellan 28 olika handgjorda modeller i grekiskt naturskinn och få dem anpassade efter din fot. Sandalerna kostar omkring 250–300 kronor paret och blir klara på plats. 

Skulle vädret vara dåligt kanske en sväng i en av Atens få gallerior kan locka? Attica är en lyxgalleria på åtta våningar som upptar ett helt kvarter. Gå gatan Panepistimiou från Syntagmas tunnelbanestation så hamnar du rätt.

Gillar du antikviteter ska du se till att vara i Aten en söndag förmiddag, då dukas det upp loppisfynd på Plateia Avissynias.

Kolonaki

Har du en rejäl semesterkassa att bränna eller bara ett sug efter lyxig fönstershopping är Kolonaki rätt område för dig. Här bor det tjusiga folket och det är Atens kostymtätaste område. På gatorna Xanthou och Voukourestiou ligger lyxbutikerna tätt. Här hittar du Gucci, Prada, Louis Vuitton och Agent Provocateur, för att nämna några.

Aten är som sagt ingen klack-stad, vill du ha ett platt alternativ hittar du det på Pretty Balleri-nas på Anagnostopoulou 4, som endast säljer de tunna sommar-skorna.

Äter gör du bäst på Oikeio, en mysig taverna på Ploutarchou 15, som tre år i rad blivit omnämnd i Guide Michelin för ”god mat till rimliga priser”. En huvudrätt får du för omkring hundralappen och det är grekiska rätter på menyn.

När du ändå är i de här krokarna – passa på att fortsätta gatan upp så kommer du till bergbanan som tar dig upp till Lykavittóskullen, Atens högsta punkt. Det kostar 70 kronor för två personer att åka upp och du får en vacker utsikt ända till havet.

Thissio

I Thissio ligger uteserveringarna och barerna tätt. På gatan Irakleidon smälter uteserveringarna samman och hit går unga greker för att festa till hög partymusik. Har du passerat 20-strecket passar antagligen uteserveringarna längs Apostolou Pavlou bättre.

   Börja kvällen med en drink på Thissio View på Apostolou Pavlou 25. Trevåningsbar med en takterrass med utsikt över Akropolis. Se till att få en plats lagom till solnedgången. Drinkarna kostar omkring 80 kronor.

   När magen börjar kurra går du ett stenkast högre upp på gatan, närmare bestämt till restaurangen Filistron. Restaurangen har även den en takterrass och serverar grekiska smårätter, som är stora i svenska mått mätt. Middag för två med fem smårätter och vin får du för under 500-lappen.

Psiri

Psiri är ännu ett restaurang- och bartätt område i Aten men med en mer alternativ publik än Thissio. Gillar du Södermalm i Stockholm gillar du Psiri. Området är inte så stort och det mesta utgår från torget Plateia Iroon och området däromkring.

På Karaisaki street 35 ligger butiken B612 som säljer vintageinspirerade smycken och småprylar. Flera av smyckena, liksom butikens namn, är inspirerade av den franska boken ”Lille Prinsen” och vissa smycken är gjorda av återanvänt material som kapsyler med mera.

På kvällen bör du kolla in Six Dogs på Avramioutou 6, en liten bakgata nära Athinas-gatan och Monastiraki  tunnelbanestation. Här har tre små barer slagits samman till en stor mötesplats där performancekonst, spelningar och barhäng samsas under ett och samma tak. Avslappnad, cool atmosfär. Bäst är innergården där de flesta bargästerna trängs. Öl kostar omkring 60 kronor.

Extratips!

Antagligen har du tagit en tur till Aten från någon ö redan, men annars rekommenderas att lämna Atens hetsiga biltrafik för ön Hydra. Katamaran hit från Aten med Hellenic Seaways kostar 500 kronor tur och retur och resan tar två timmar. På ön är biltrafik förbjuden och i stället används åsnor. En lugn och skön fiskeby med fantastisk mat. Prova den färska grillade fisken på tavernan Gitoniko och du kan åka hem från Grekland nöjd.

Text & foto: Ylva Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM