Dejlige København!

1 av 8 | Foto: Foto: THINKSTOCK
En shoppingweekend i Köpenhamn är en perfekt utflykt i sommar.
NÖJE

Glammig vintage, ekologisk hudvård, trendiga barer och badhus som har förvandlats till coola minivaruhus. Sofis cityliv guidar till den ultimata shoppinghelgen i Köpenhamn.

Dansk form och design har länge legat i framkant och en shoppingresa till Köpenhamn känns alltid som en effektiv inspirationsinjektion.

Shoppingkartan kan kännas splittrad, så det gäller att läsa på och våga lämna de stora shoppinggatorna i city om du vill plocka russinen ur kakan. På Pilestræde och andra tvärgator till Strøget finns några av stadens butiker för dansk design, men även ett par bra vintagebutiker. På intilliggande Grønnegade hittar du bland annat Nordens första Christian Louboutin-butik.

Samtidigt lockar Nørrebro och Vesterbro med riktigt bra shopping. I norra Nørrebro ligger Jægersborggade, en av stadens trendigaste gator just nu. Här finns den rätta mixen av second hand, ekobutiker och gallerier. Men också gourmetrestauranger som fenomenala Relae, mysiga kaféer och coola grötbaren Grød.

Shopping

Damernes Magasin

Jægersborggade 29, damernesmagasin-shop.dk

Klädbutik med en personlig mix av egen design, vintage och mindre kända märken.

Henrik Vibskov

Krystalgade 6, www.henrikvibskov.com

Den danske modedesignern Henrik Vibskovs egen butik. Här varvas hans mönstrade och avantgardistiska design med plagg, parfymer och accessoarer från märken som Comme des Garçons, Opening Ceremony och Pendleton.

Glam

Silkegade 7, www.glam.dk

Välsorterad second hand-butik som drivs av två kvinnor som handplockar sina plagg. Som namnet antyder är urvalet glammigt.

Times up

Krystalgade 4, www.timesupshop.com

En av Köpenhamnsstylisternass favoritbutiker. Manolo Blahnik-skor, Diorväskor, Chanelblusar och annan märkesvintage. Butikens ägare, Jesper Richardy, beskriver sortimentet som en blandning av ”Nordic look, combined with daring high voltage glamour”.

A Pair

Ny Østergade 3, www.apair.dk

En av Köpenhamns bästa skobutiker. Både danska och internationella designers, samt väskor och accessoarer. Butiken är en av dem som har gjort Ny Østergade till en favoritgata för köpenhamnare med tjock plånbok.

B56

Bredgade 56, b56store.com

Nyöppnad butik inriktad på smycken och kläder från mindre skandinaviska designers som Altewai Saome, Anne Sofie Madsen och Stine Goya. Butiksinnehavaren ligger bakom Anywho, en av Danmarks populäraste modebloggar.

Designer Zoo

Vesterbrogade 137, www.dzoo.dk

Desgner Zoo är fyllt av konsthantverk i form av keramik, porslin och textilier. Butiken fungerar även som verkstad för åtta danska designers.

Pure Shop

Grønnegade 36, www.pureshop.dk

Skönhetsbutik i två våningar med enbart ekologiska hår- och hudvårdsprodukter från märken som Dr Hauschka, The Organic Pharmacy, Organic Glam och Rich Hippie.

Samsøe & Samsøe

Pilestræde 8, www.samsoe.com

Mindre livsstilsvaruhus i ett före detta badhus i centrala Köpenhamn. Här varvas Samsøe & Samsøes egna basplagg med väskor, hudvårdsprodukter och kläder från andra skandinaviska märken.

Mat & dryck

42 Raw

Pilestraede 32, www.42raw.com

Raw food-bar med färgstarka sallader, färskpressade juicer och brownies utan en gnutta socker eller mjöl. Perfekt energidepå under shoppingturen i city.

Royal Café

Amagertorv 6, www.theroyalcafe.dk

På Royal Copenhagens kafé serveras soppor, sallader och oemotståndliga kakor. Men specialiteten är smushis, smörrebröd i sushistorlek. Allt serveras i en sagoinspirerad miljö eller på den fridfulla innergården.

Kødbyens Fiskebar

Flæsketorvet 100, fiskebaren.dk

I Kødbyen, Köpenhamns eget Meatpacking District, finns flera utmärkta restauranger och barer. Som detta före detta slakteri som har förvandlats till Köpenhamns snyggaste och mest prisvärda fiskrestaurang. Barens fish’n’chips är comfort food när den är som bäst. Skulle det vara fullt rekommenderas intilliggande ekokrogen Biomio eller Paté Paté.

Ruby

Nybrogade 10, rby.dk

Köpenhamns mysigaste bar gömmer sig bakom en dörr som ser ut att leda till en privat lägenhet. Där inne väntar välklädda bartendrar, sköna soffor och stans godaste cocktails.

Tips!

Gör som köpenhamnarna och upptäck staden på två hjul. Hyr en gratis bycykel i något av de 110 stadscykelställen, till exempel utanför tågstationen. Det enda du behöver är ett 20-kronorsmynt att låsa upp cykeln med. Läs mer på www.bycyklen.dk

FAKTA

Ta sig hit:

SJ har flera tåg till Köpenhamn varje dag. Pris från 95 kronor vid tidig bokning.

Norwegian och SAS flyger till Köpenhamn från Stockholm.

Annika Goldhammer