8 favoriter på Franska Rivieran

1 av 9 | Foto: Thinkstock
Cannes på Franska Rivieran passar inte bara filmstjärnor, utan alla som vill njuta av mat, dryck och nattklubbar.
NÖJE

Njut av soliga stränder, makalös mat och marknader fulla av fynd. Sofis modes krönikör Sandra Beijer visar vägen till sina guldklimpar på Franska Rivieran.

Det ligger ett särskilt skimmer över Franska Rivieran. Kanske är det servitörerna som himlar med ögonen när man inte får till de rätta franska R:en. Kanske är det tanterna i läderhud och guldbikinis, eller tonåringarna som hänger i klungor på stranden och dricker rödvin och hånglar. Eller så är det bara så att det råkar vara det Frankrike där solen alltid är blodröd, stränderna vita och mjuka, trädkronorna så storslagna att de skulle kunna vara egna länder och kaféerna fyllda med cigarrökande gubbar i solhatt och buskiga mustascher.

Hotel du Cap-Eden-Roc

Boulevard JF Kennedy, BP 29, Cap D’Antibes

Hotellet Cap-Eden-Roc ligger i Cap D’Antibes och tornar upp som ett slott vid havet. Enligt rykten går det bara att betala rummen med kontanter och rika oljeschejker kommer dit med resväskor fulla av sedlar. Den större restaurangen är dyr och lämpar sig nog bäst för bröllopsjubileum och andra viktiga årsdagar, men på terrassen serveras middagar och luncher för en billigare peng. Mozzarellan smälter i munnen och utsikten är som en tavelmålning.

Äta

La Pinède

7 Avenue Georges Gallice, Juan Les Pins

Vid de gula paraplyerna nere vid Juan Les Pins strand, precis vid gränsen till Cap D’Antibes, ligger det här italienska lunchstället där hundarna får egna stolar med tillhörande vattenskål. Deras specialitet är pasta vongole. Glöm inte att be om ett bord precis vid strandkanten!

Le Caveau 30

45 rue Felix Faure, Cannes

Caveau 30 hittar du alldeles vid hamnen i Cannes och det är en klassisk fransk restaurang som serverar färska skaldjur och typiska sydfranska kötträtter. Paellan är beroendeframkallande och platån med ostron och hummer kan till och med få den skaldjurstveksammes hjärta att klappa fortare. Efterrätterna är på franskt vis nästan för fina för att äta, särskilt deras hallonmacarons rekommenderas.

Le Michelangelo

3 rue des Cordiers, Antibes

Le Michelangelo är filmstjärnornas favorit och under Cannes filmfestival är det omöjligt att få boka bord om man är en vanlig dödlig. Här serveras pizza och pasta och rätterna med tryffel är restaurangens populäraste. Uteserveringen under tända lyktor och sorlet från hamnen är som klippta och skurna för romantik.

Utflykt

Le Sentier du Littoral

Cap d’Antibes

Från södra delen av Antibes ända fram till Juan Les Pins ligger det som kallas Sydfrankrikes vackraste promenadsträcka. Klipporna pekar rakt upp ur havet och mellan dem göms en slingrig stig som tar dig upp över bergen till tappa-andan-utsikter. Här springer hurtiga affärsmän och rika ryssar om morgnarna och på eftermiddagarna syns de igen strosandes med sina stamtavlehundar. Snöra på dig dina mest bekväma skor och gå längs branta trätrappor och klättra över stenrasen, och en och annan envis trädstam. Förutom havsutsikten kan du kika in mellan staketen på miljardärsvillor. Men var försiktig – det är högt, stenarna vassa och havet ilsket.

San Remo

Italien ligger bara en liten tågresa bort från Rivieran. I San Remo doftar det hemmagjord pasta i varje hörn, kullerstensgatorna är snåriga och smala och alla klädbutiker har en egen katt. Ta morgontåget från Cannes eller Nice och en och en halv timme senare kan du äta italiensk glass och spana på män med svarta kalufser och truliga läppar.

Antibes matmarknad

I hjärtat av gamla stan, Antibes

Varje dag mellan klockan sex på morgonen och ett på eftermiddagen är det marknad i Antibes. Här kan du trängas tillsammans med franska småbarnsfamiljer och köpa stora knippen färsk basilika, kryddor i glasburkar och provsmaka mögelostar som sticker på tungan. Priserna är prutbara så länge du lägger armarna i kors och ser viktig ut. Efter klockan ett byter marknaden skepnad och i stället för mat hittar du tavlor, keramik och annat krimskrams att bära hem och packa ner i resväskan.

Klubb

Le Baoli

Port Pierre Canto Bd del la Croisette, Cannes

I slutet av Cannes croisette ligger nattklubben Baoli. Lyckas du ta dig förbi dörrvakternas överdimensionerade biceps kommer du snart att dansa med både Monacos kungligheter och Paris Hilton, om du har tur. Klubben, vars dansgolv både är inomhus och utomhus, är fullt till bristningsgränsen sju dagar i veckan under sommarnätterna. I soffgrupperna på baksidan kan du hångla i fred bakom stora vita skynken och rosablinkande statyer.

Text & foto: Sandra Beijer