Så fixar du den finaste solbrännan

Här är skönhetsexpertens bästa tips

NÖJE

Fixa finaste brännan i sommar.

Här är skönhetsexpertens bästa tips hur du får en perfekt solbränna.

– Det viktigaste är att bevara huden fräsch och ung, säger skönhetsskribenten och diplomerade kostrådgivaren Julia Klingener.

Foto: Privat
Julia Klingener är skönhetsskribent och diplomerad kostrådgivare.

Äntligen är sommaren här med sol ända in på kvällen. Vi vinterbleka svenskar slänger av oss kläderna och kastar oss i solstolarna så fort solen kikar fram.

Men det gäller att sola smart – det är inte bara i Thailand eller nere vid Medelhavet som solen kan skada. Även här hemma är strålarna skadliga, även om de inte bränner lika snabbt som på varmare breddgrader. Förutom att de kan skada huden och orsaka cancer, så är en snabb försommarbränna – med röda axlar och kinder som bleknar eller flagnar – ofta inte det vi önskar oss.

– På sommaren så är det viktigaste man kan göra för att bevara huden fräsch och ung. Det viktigaste är att använda solskydd, säger skönhetsexperten Julia Klingener.

Långsam bränna håller längst

Solskyddet ger dels skydd mot hudcancer och ser dessutom till att du bygger upp en långsam bränna.

– Att solbrännan byggs upp långsamt ökar förutsättningarna för att den ska hålla länge. Jag tycker att man ska använd minst solskyddsfaktor 15 för kroppen och spf 30 för ansiktet, säger Julia Klingener.

För att få en jämn och fin bränna bör man förbereda huden innan solningen.

– Peela kroppen med en scrub innan du solar och återfukta med en bra bodylotion, tipsar Julia Klingener.