Han har fixat Madonnas frilla

Ödmjuke Tony Lundström om jobbet och hobbyn

1 av 3 | Foto: Kalle Sund
NÖJE

Han har skulpterat håret på ikoner som Madonna och Aerosmith-sångaren Steven Tyler.

Passionen för jobbet har gett Sunsilks äventyrliga chefsstylist Tony Lundström en spännande karriär.

Att arbeta med hår är lite som att vara arkitekt. Du måste ha känsla för vinklar och cirklar, säger han.

Under Sofis modes sommarturné får läsarna frissan fixad av en riktigt kändisstylist. På listan över vilka han har stylat finns storheter som Lykke Li, The Cardigans, Veronica Maggio och Lady Gaga. Ändå är Tony Lundström en mycket ödmjuk man som hellre berättar roliga historier snarare än att rabblar kändisar.

– Jag gillar alla typer av uppdrag. Både stora plåtningar och mindre jobb. Men att få fixa i ordning Madonnan var stort. Hon är en av världens coolaste stilikoner och har bidragit till stor öppenhet bland människor, säger han.

Redan i unga år visste Tony att han ville jobba med hår. När han var 19 packade han därför väskan och styrde kosan mot London för att vidareutbilda sig inom frisöryrket.

Gå emot strömmen

Väl i den brittiska huvudstaden fick han chans att göra flera modelluppdrag. Något som gjorde honom ännu säkrare på sin sak.

– På modevisningarna upptäckte jag att det alltid fanns hårstylister. Deras jobb verkade underbart, säger han.

Efter några år i London återvände han därför till Sverige och öppnade en egen salong tillsammans med en kompis. De hade bestämt sig för att gå emot strömmen.

– På den tiden skulle alla ha stora lokaler fyllda med frisörer. Vi gjorde tvärtom och öppnade en liten, intim salong med personlig touch. På det sättet fick vi många trogna kunder som rekommenderade oss för sina vänner.

Tripp till Berlin

Under tiden samarbetade han även med flera kompisar som jobbade som designers. De fixade modevisningar, där Tony stod för roliga, avantgardistiska hårstylingar. Resultatet blev kontrakt med välkända agenturen Mikas. Och sedan dess har det bara rullat på.

I dag reser Tony mycket i jobbet som har blivit hans hobby – senaste trippen gick till Berlin.

– Det blir allt från stora modeplåtningar och reklamuppdrag till mindre projekt med designers, som mynnar ut i roliga utställningar på små gallerier. Det är väldigt utvecklande, säger han.

Att Tony nu har fått möjlighet att samarbeta med Sunsilk är han glad över.

– Att jag tackade ja beror framför allt på märkets alla fördelar. Sunsilk riktar sig till en större målgrupp än många andra märken som frisörer själva brukar rekommendera. Produkterna är anpassade för olika hårtyper och du kan själv skräddarsy lösningar som passar just dig. Det gör det möjligt för fler människor att använda produkter med bra kvalitet, säger han.  

Steven Tyler ringde upp

Men vad är det då som är så fascinerande med hår?

– Genom den oregelbundna strukturen i olika hårtyper kan man bygga frisyrer. Som hårstylist arbetar man lite som en arkitekt, fast med andra material.

Hur hittar du inspiration till dina skapelser?

– I konst, arkitektur och genom människor jag träffar. Det här är ett väldigt socialt jobb där man springer på mycket intressanta personligheter.

Vad är det roligaste uppdraget du haft?

– Alla jobb har sina fördelar. Men det var riktigt häftigt när jag stylat Steven Tyler. Han blev så nöjd att han ringde upp mig och frågade vilka produkter jag använt. Då kände jag att jag hade lyckats.

Och själv, tillhör du alla de frisörer som aldrig orkar bryr sig om hur de ser ut i håret?

– Nej, inte alls. Jag har haft allt från dreadlocks till rakat. Det blir som det blir beroende på humör och var man befinner sig i livet.

FAKTA

Tony om höstens trender

För tjejer:

”Vi kommer se mycket 70-talsinspirerade frisyrer med stora lockar. Till skillnad från förra säsongen bygger man mer på bredden. Men trenderna går också mot 90-talets mer grafiskt kompakta klippningar.”

För killar:

”För den som vill ha pojkvänstips kommer brittpopen tillbaka med referenser till band som Oasis. Frisyrerna har en mer obrydd textur än förra säsongens välkammade look. ”

Annika Jeppsson