Filmtips 1 maj

Foto: Peter Mullan och Louise Goodall i den andra Ken Loach-filmen i SVT:s serie.
TV

Mitt namn är Joe

Drama av Ken Loach om en nykter alkoholist i Glasgow och hans trassliga liv.

Joe ( Peter Mullan) har varit nykter i nästan ett år när filmen börjar. Trots att han är arbetslös tycker han att livet är ganska hyfsat. På fritiden tränar han ett fotbollslag.

När han sedan möter, och blir förälskad i, en sjuksköterska och socialarbetare, Sarah ( Louise Goodall), får livet ytterligare ett lyft. Men det är svårt att komma ifrån sitt förflutna.

Filmen utspelas i arbetarklassmiljö i ett mulet och ruggigt Glasgow. Miljön är tuff: hög arbetslöshet, missbruk och kriminalitet. Folk i Joes vänkrets råkar illa ut och får gangs-ters efter sig. När Joe ska hjälpa till ställs hela hans tillvaro på sin spets, särskilt förhållandet till Sarah"

Ken Loach är bra på att beskriva en sådan här verklighet med både en vardagsnära känsla och en svart humor.

Han har god hjälp av skådespelarna, särskilt Mullan, som för övrigt vann skådespelarpriset vid filmfestivalen i Cannes.

Det här är den andra filmen i SVT:s serie med Ken Loach-filmer, på lördag visas den sista, "Carlas sång".

Kultfakta: Lorraine McIntosh som spelar Maggie, en kvinna i Joes omgivning, var sångerska i Deacon Blue, populärt skotskt popband för ett tiotal år sedan. (My name is Joe, 1998)

SVT 1

21.30

Broadcast news – nyhetsfeber

Amerikansk kärlekstriangel som utspelas i tv-branschen.

Jane Craig ( Holly Hunter) är producent för ett nyhetsprogram på en tv-station i Washington. Lite motvilligt blir hon förtjust i tjusige men ytlige nyhetsuppläsaren Tom Grundick ( William Hurt) - samtidigt som hon uppvaktas av duktige reportern Aaron Altman ( Albert Brooks).

Det är en charmig, kvick och intelligent komedi, bra både som kärlekshistoria och mild satir över tv-branschen. Och både Jack Nicholson och Joan Cusack dyker upp i två färgstarka biroller. (Broadcast news, 1987)

TV 4

14.05

Midnight cowboy

Klassiskt drama om Texas- gigolon ( Jon Voight) som kommer till New York och träffar en tuberkulossjuk småfifflare ( Dustin Hoffman). Kontroversiell och ovanligt frispråkig på sin tid. Trefaldig Oscarsvinnare, för bästa film, regi ( John Schlesinger) och manus. (1969)

ZTV

21.00

American beauty

Femfaldigt Oscarsbelönad publik- och kritikersuccé med Kevin Spacey som missnöjd make till Annette Bening. Han blir kär i tonårsdotterns väninna ( Mena Suvari) och sakta faller förorts-idyllen samman. Rolig och mycket välspelad satir. (1999)

Canal+ Gul

21.10

Den gamle och havet

Den första - och fortfarande den bästa - filmversionen av Ernest Hemingways (1899-1961) klassiska roman.

Det handlar om en gammal kubansk fiskare, en enstöring utan vänner, som under den senaste tiden inte heller har haft någon som helst fiskelycka. Faktum är att de andra fiskarna mest skrattar åt honom.

För att hitta sig själv, och kanske också en rejäl fångst för att få tyst på de andra, ger han sig ut på havet en sista gång. Snart får han napp. Fisken är väldigt stor"

Det krävdes verkligen en skådespelare av Spencer Tracys (1900-1967) kaliber för att ro det här projektet i hamn.

En stor del av filmen utspelas ju ute till havs, med fiskaren och hans inre tankar som det enda som för filmen framåt. (The Old man and the sea, 1958)

SVT 1

14.00