Heli

Biopremiär [2014-09-12]. Heli är en otursförföljd 20-åring som bor tillsammans med sin far, unga fru, son och 12-åriga syster Estella. Beto, 17 år och i militärtjänsten, blir förälskad i Estella och planerar att rymma med henne till ett bättre liv. Hans plan är att stjäla ett konfiskerat kokainbyte från polisstationen och sälja det för att få pengar till resa och giftermål. Problemet är bara att poliserna är korrupta, och att hamna på deras fiendelista leder bara till ondska, våld och hämnd. Något Heli inte vet om när han råkar hitta och hälla ut kokainet.
Nyheter om knarkgäng, korruption och barbariskt våld är en deprimerad vardag i Mexiko och har legat till bakgrund för många kända filmer de senaste åren, bland dessa exempelvis Oliver Stones Savages (2012) och Miss Bala (2011).
Regissören Amat Escalante, en mer explicit och politisk landsbroder till Mexikos okrönte kung av neorealistiska besynnerligheter Carlos Reygadas (Post Tenebras Lux), har med Heli skapat en fördömande anklagelse mot nutida Mexiko genom att fånga dess institutionaliserade korruption och växande grymhet.
”En konstnärlig skönhet som döljer filmens mörka ämne” – Hollywood Reporter
“Ett brutalt vittnesbörd” – La Jornada
“Fulländad!” – Variety