”Jag trodde min sista stund var kommen”

Meteorologen John Pohlman chattade med läsarna

NYHETER

Har du varit ute i något riktigt oväder någon gång? Vad tyckte du om årets sommar? Saknar du den gamla rullkartan från 70-talet? John Pohlman svarar på läsarnas frågor.

John Pohlman säger: Det här är John Pohlman som presenterar vädret i Rapport. Hjärtligt välkomna till den här lilla frågestunden om allt möjligt.

Kristianstad säger: Vad tyckte du om årets sommar?

John Pohlman säger: Ja, det här har ju varit en rekordsommar. Och som yrkesman är det alltid inspirerande när det blir rekord av något slag. Vi har haft en av de varmaste somrarna sedan mätningarna börjde 1860. Sedan är det naturligtvis en nackdel att det är så varmt och torrt så länge. Dels därför att naturen behöver regn emellanåt och dels därför att inte alla människor tål värmen. Personligen hade jag semester i juli och då var det lite blandat. Jag är nöjd med årets sommar.

lennart säger: det finns en del som talar för att det är växthuseffekten som ligger bakom dagens väder.

vad är din personliga åsikt i det fallet?

John Pohlman säger: Ja, jag vet att man talar mycket om växthuseffekten. Det är konstaterat att jordens medeltemperatur har ökat under de senaste hundra åren. Man befarar att människan har en del i den här ökningen, genom utsläpp av de sk växthusgaserna. Men än så länge så ligger temperaturökningen inom de normala klimatvariationerna som alltid har funnits. Så man kan inte definitivt konstatera ännu att det är människan som ligger bakom detta.

daffina säger: hur länge kommer det att vara så här varmt

John Pohlman säger: Ja, den här sommaren liknar mycket 1997 och då varade värmen faktiskt en vecka in i september. Men idag visar det senaste prognoskartorna att den extrema värmen ska ta slut någon gång i nästa vecka.

Börje säger: Tjena John! Tror du på vidskepliga saker vad gäller väderprognoser, tex. fåglars och andra djurs beteenden? Tack för bra väderprognoser och bra underhållning!

John Pohlman säger: Jag tackar för det. När det gäller djur beteende så kan det finnas ett visst samband med nära förestående väderomslag. Då ändras nämligen lufttryck, fuktighet och även den elektricitet som finns i atmosfären. Detta kan påverka känsliga kroppsorgan. Även människor kan ibland känna de här ändringarna.

Kung Bore säger: Hej! Använder du dig av långtidsprognoser när du planerar din semester?

John Pohlman säger: Nej, det gör jag inte. Min semester bestäms redan i mars och så långa prognoser finns inte.

halloween säger: Hej John. Kan man förutse vädret på vintern beroende på hur sommaren och hösten varit?

John Pohlman säger: Nej det kan man inte. Man har gjort många försök att göra kopplingar mellan årstider, men har inte lyckats finna något samband.

Elsa säger: Vem ville att du skulle gå i pension? Var det du eller SVT?

John Pohlman säger: Det var jag. Jag har blivit övertalad att gå på övertid i två år av SVT, men nu tänker jag inte bli övertalad mer. Det är helt och hållet mitt beslut.

idol säger: Varför ska du sluta? Vad ska du göra sen?

John Pohlman säger: Man måste sluta någon gång och jag tycker att det kunde vara lämpligt att avrunda när jag nu i oktober har varit i tv i exakt 30 år. Jag ska ägna mig åt i första hand min familj. Och sen har jag mina hobbies, i första hand musiken. Jag spelar piano i ett par orkestrar och det ska jag fortsätta med. Jag har också nyligen börjat spela cittra i ett gäng som heter Cittronilerna. Dessutom bowlar jag och ska åter börja spela golf. Så jag lär nog inte få några fritidsproblem.

nicker säger: Saknar du den gamla "rull" kartan från 70-talet och pekpinnen? Jag saknar dessa inventarier och undrar om ni inte kan slänga ut den nya tekniken...

John Pohlman säger: Ja, den gamla rullkartan och pekpinnen hade sin charm. Man ritade ju kartorna själv och varje meteorolog hade då sin egen stil. Det var trevligt. Men man måste hänga med i utvecklingen och den nya tekniken som kommit på de sista tjugo åren.

Arneek säger: John har du fördomar mot Norrland? Du nämner aldrig att det varit varmast i landet här uppe utan bara att det varit "varmt i hela landet" Däremot om det varit varmast i södra sverige säger du ofta det. Vi är flera som upptäckt detta oberoende av varandra. Är det medvetet?

John Pohlman säger: Det var inte mer än två dagar sedan jag pratade om att det var varmast vid Norrlandskusten. Jag nämnde både Sundsvall, Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten. Så du måste ha somnat till vid tv:n...

raindrops säger: Hej Pohlman! Har du varit ute i något riktig riktigt oväder någon gång?

John Pohlman säger: Ja, det har jag. Ett ordentligt åskväder. Jag stod ute på en ö i Stockholms skärgård när jag drabbades av ett åskväder och sökte skydd vid en kiosk. Blixtarna slog ned i träden runt omkring och jag trodde min sista stund var kommen. Jag var jätterädd!

crille säger: Hur känns det när en prognos går fullständigt åt skogen?

John Pohlman säger: Man har lätt att hålla sig för skratt. Skämt åsido, det är naturligtvis tråkigt. Men tyvärr så har man inte den tillräckliga kunskapen om atmosfären att man kan göra hundraprocentigt riktiga prognoser.

Pia säger: Hej! ska man tro på att mycket rönnbär ger en kall vinter?

John Pohlman säger: Nej det ska man inte göra. Att det är mycket rönnbär beror på att det har varit en fin växtsäsong för just rönnbären. Det beror alltså på hur vädret har varit och inte hur det kommer att bli.

Tornado säger: ...om jag får fortsätta på crilles fråga... hur ofta händer det att det blir fel prognos? Hur var det förr, var det mer på ett ungefär mer än vad det är "idag", för idag verkar ni mer säkra på era probnoser.?

John Pohlman säger: Det är riktigt. Tillförlitligheten i prognoserna har förbättras avsevärt på de sista 20-30 åren. I dagens läge är träffprocenten på ettdyngsprognoserna 80-85 procent. Och på femdyngnsprognoserna ligger det på omkring 70 procent. Numera är det datorer som behandlar rörelserna i atmosfären och ju bättre datorer desto bättre blir naturligtvis resultatet.

trummis säger: Hej! Ville bara tacka för att du är en av de få meterologer som inte hurtigt informerar om det "fina" vädret. Själv är jag höggravid och längtar efter kallare väder!

John Pohlman säger: Då kan jag glädja dig med att den här extrema värmeböljan börjar lida mot sitt slut. Och så får jag önska lycka till med den nya familjemedlemmen.

Jag tackar för intresset och hoppas att mina svar har varit tillfredsställande. Hej då!

Karin Carlsson