Toppensommar

Värmen kommer före midsommar

1 av 2 | Foto: per johannessen
lapar sol. Julia, Zara och Linda njöt i går av värmen vid Nytorgsparken i Stockholm. Enligt Aftonbladets väderexpert var detta bara början – sommaren blir både solig och varm.
NYHETER

MALMÖ

Sol och bad i varma vindar.

I år blir det en riktig toppensommar med torrt och fint väder.

Aftonbladet kan exklusivt för våra läsare presentera den tyske väderexperten Wolfgang Röders långtidsprognos.

Wolfgang Röder har under hela sitt yrkesverksamma liv som meteorolog vid Der Freie Universität i Berlin försökte hitta system för att förutse vädret flera månader i förväg.

Sedan 1997 har Aftonbladet anlitat honom för att ställa långtidsprognoser. I år lovar han alltså en kanonsommar.

– Det långvariga högtrycket över Sverige under vintern ger bra förutsättningar för att det ska bli en varm sommar, säger Wolfgang Röder.

Den första prognosen för den svenska sommaren bygger på observationer under januari och februari. Vad som händer i atmosfären under mars och framförallt april kan förändra prognosen.

– Den här första långtidsprognosen är preliminär. Jag ger den därför bara 85 procents tillförlitlighet, säger Wolfgang Röder.

Kall april gott tecken

Men om det, som Wolfgang Röder förutspår, blir en kylig april ökar det förutsättningarna för att prognosen slår in.

– En kall april är i de flesta fall ett gott tecken på att sommaren blir fin.

Räkna inte heller med någon större värme i maj. Den riktiga sommarvärmen kommer först i mitten av juni när högtrycken börjar dominera över Skandinavien.

– I år blir det med största sannolikhet så att högtrycken etablerar sig först i norr och sedan sprider sig ner över Europa.

Under hela juli och ett par veckor in i augusti räknar han med huvudsakligen uppehåll och 1-2 grader högre dygnsmedeltemperatur än normalt för den svenska sommaren.

– Bara längst upp i norra Sverige blir det mer nederbörd och normala temperaturer. Det beror på västliga vindar från norra Atlanten.

Wolfgang Röder hade i stort sett rätt i sin prognos för den svenska vintern. Redan i slutet av november sa han att vintern skulle domineras av mildare väder än normalt i norra Sverige och kallare i södra.

– I slutet av december upptäckte jag att det till och med skulle bli kallare i södra Sverige än vad jag tidigare trott.

April Troligen smågrinigt och nederbördsrikt hela månaden. Enligt Wolfgang Röder är det inte riktigt klart hur vädret blir, men förmodligen gör ett lågtrycksområde över östra Europa och högtryck över Atlanten att nordliga vindar sveper ner över landet. En kall april är dock ett gott tecken på en varm sommar. Maj En statistiskt sett normal månad med ganska mycket nederbörd och en medeltemperatur på i bästa fall en grad över den normala. Vädret växlar på grund av många små hög- och lågtryck i atmosfären. Det stabila högtrycket över Baltikum för in milda vindar mot Sverige, men de kyls ner på vägen över Östersjön. Juni Det blir en kylig och lågtrycksbetonad början på månaden som drar ner genomsnittstemperaturerna rejält. Från andra halvan av juni börjar högtrycken etablera sig längst i norr och de avancerar sedan söderut. Det kan i bästa fall betyda att det vackra vädret stabiliserar sig till midsommarhelgen.
Juli Med några kortare avbrott blir juli en härlig sommarmånad med medeltemperaturer på 1-1,5 grader högre än normalt i södra halvan av landet. Varmast blir det i inlandet i Mälardalsregionen. Högtrycken kommer mest från väster vilket innebär att det längst upp i norr blir regnigare än i övriga Sverige. Augusti Högtrycket över Sverige ligger kvar med sommartemperaturer en större del av månaden. Högtrycket förskjuts något, vilket gör att det nu blir sydvästra delen av landet som får den största avvikelsen från den normala dygnsmedeltemperaturen. Ju längre norrut man kommer, desto mer normala blir temperaturerna.

Per-Ola Ohlsson