Nu är semestern här – men var är solen?

SMHI spår klassiskt svenskt sommarväder – så packa både parasoll och gummistövlar

NYHETER

Till helgen börjar många svenskar sin semester.

Frågan på allas läppar – hur blir vädret?

Enligt SMHI gör man klokt i att packa både solskyddsfaktor och regnkläder.

Juli är den klassiska semestermånaden i Sverige. Även om industrisemestern inte spelar samma roll som den gjort historiskt kommer hundratusentals svenskar att börja sin semester till helgen.

Midsommarhelgen regnande bort och sedan har det varit fint några dagar. Nu hoppas de flesta svenskar på bättre väder – men kommer deras önskning att uppfyllas?

– Nej, några högtryck finns inte i sikte, utan det är det här lite ostabila väderläget som kommer att fortsätta. Ofta är det ju svårt att vända sådana här trender, så mycket talar för att det kommer att vara så här ett bra tag in i juli, säger Anders Wettergren vid SMHI.

Vad har då semesterfirarna att se fram emot?

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är en mycket övergripande prognos. Det är inte så att det kommer att regna varenda dag – det kan ju komma en och annan dag med riktigt bra väder, men sen kommer ett nytt lågtryck och så blir det lite skurar igen. Och så fortsätter det.

Klassiskt svenskt sommarväder alltså?

– Ja, det kan man säga. Det kommer att hålla på ett bra tag – sedan vet vi ju inte hur den andra delen av sommaren kommer att vara.

Anders Thoresson