Långkalsong på - det blir kallt i jul

SMHI lovar snö i norr och frost i söder

1 av 2 | Foto: KATRIN JAKOBSEN
DET FINNS HOPP OM SNÖ Prognosen inför julen är osäker men det mesta talar för att det blir kallt i hela landet. Eventuellt kommer det att falla snö över Svealandskusten.
NYHETER

Vit jul? Nja "

Kall jul? Nja "

- Det är osäkrare än vanligt att göra en tiodygnsprognos men det mesta pekar på en kall jul i hela landet. Kanske därmed också vit, säger meteorolog Daniel Fredriksson, SMHI, Norrköping.

Om de europeiska dataprognoserna slår in blir det en kall jul.

Då strömmar det ner kall och torr luft från norr. Därmed blir det varken snö eller regn. Däremot ordentligt med minusgrader och frostvitt på marken.

Snö i Norrland

Snö kommer då att finnas över jul i Norrland, västra Dalarna och norra Värmland.

De amerikanska prognoserna säger, däremot, att det ska komma varm luft från söder och då ge nederbörd i södra Sverige. Mest i form av regn.

- Det är det här som gör det så svårt att säga hur vädret blir över jul, säger Daniel Fredriksson.

Osäkert från söndag

SMHI arbetar med flera olika väderdataprogram, både europeiska och amerikanska, och när man gör prognoserna för det svenska vädret görs en sammanlagd bedömning.

Det är från och med söndag som prognoserna blir mer osäkra. Fram till dess blir det något varmare i morgon och på torsdag. Därefter överväger det kalla vädret i större delen av Sverige.

- Hela julveckan är svårbedömd men till att börja med tror vi på övervägande kallt, säger Daniel Fredriksson.

På kartan för tiden från måndag till julaftonen har SMHI ritat in snöfall över Svealandskusten, Öland och Gotland.

Kan bli regn

- Ja, om det blir det mildare alternativet så kan det bli nederbörd efter östkusten och det kan bli både i form av regn och snö, säger Daniel Fredriksson.

Per-Iwar Sohlström