Och så här blir vädret i påsk

Varmare än vanligt - men nederbörd i hela Sverige

NYHETER

Lagom till påskhelgen kan du ta fram galoscherna.

Nederbörd väntas i större delen av landet.

Men en sak är säker - våren är här för att stanna.

Foto: Gunnar Seijbold
SLASKFEST Åka kana i slasket blir det många tillfällen att göra i påsk. Inte minst i fjällen där det väntas komma nederbörd i form av snöblandat regn.

De senaste veckorna har våren kopplat greppet på allvar. Solen har visat sig från sin allra bästa sida i nästan hela landet. Temperaturen har legat över det normala och på flera ställen har termometern visat över femton grader.

Och värmen håller i sig - även under påskhelgen.

- Temperaturen sjunker lite i hela landet, men det blir ändå varmare än vad som är normalt för årstiden, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI.

- I södra och mellersta Sverige blir det mellan fem och tio plusgrader medan landets norra delar får nöja sig med mellan noll och fem plusgrader.

Molnområden

Men - räkna inte med någon sol i påsk. Redan på söndag kommer ett molnområde in över Sveriges sydvästra delar. Det stannar kvar hela nästa vecka.

- Det blir ostadigt väder med nederbörd i södra och mellersta Sverige. I Norrland kan solen titta fram i början av veckan, men framåt helgen blir det molnigt även där, säger Eva Brokhöj.

Påsk i fjällen

För dem som planerar att fira påsken i fjällen kan det var en god idé att plocka fram galoscherna.

- Det ser ut som det ska komma nederbörd i form av snöblandat regn, men det blir i alla fall plusgrader. Det kan till och med bli så att solen tittar fram ibland, säger Eva Brokhöj.

Annacarin Falk