Här hittar du hettan i sommar

1 av 2 | Foto: Hemlin foto
Solbadare på Tofta strand söder om Visby.
NYHETER

MALMÖ

Den svenska sommaren blir allt varmare.

En unik statistik, som SMHI tagit fram för Aftonbladet, visar att medeltemperaturen mellan 1994 och 2003 ökat med någon grad. Men:

- Det är en för kort period för att man ska kunna dra säkra slutsatser, säger Kerstin Wendt, meteorolog på SMHI.

Våra tabeller visar var möjligheterna till mest sol och värme finns på ett antal orter i Sverige. Underlaget till tabellerna bygger på statistik som SMHI:s kundtjänst tagit fram för Aftonbladets läsare.

Med utgångspunkt från den statistiken har vi själva räknat fram medelvärden för de senaste tio somrarna.

Och var den älskade solen lyser mest.

- Under sommarmånaderna är det normalt soligast längs kusterna och de stora sjöarna där sjöbrisen driver bort molnen, säger Kerstin Wendt, meteorolog vid SMHI.

Mest moln är det på västsidan av småländska höglandet som också får en rejäl dos nederbörd. När man tittar på antalet soltimmar får man inte heller glömma att det är betydligt ljusare i norra Sverige under sommaren.

Ökad medeltemperatur

Anmärkningsvärt i tabellen för somrarna 1994-2003 är att medeltemperaturen verkar ha ökat någon grad i genomsnitt jämfört med statistiken från 1961-1990.

- Det är en för kort period för att man ska kunna dra några säkra slutsatser. Inom meteorologin använder vi 30-årsperioder, men det är absolut värt att notera, säger Kerstin Wendt.

Per-Ola Ohlsson