Håll ut - i helgen kommer värmen

NYHETER

MALMÖ

Trött på det kalla vårvädret?

Håll ut! Till helgen kommer sommarvärmen med sydliga vindar lovar SMHI.

- Från fredag blir det ett rejält omslag med över 20 grader en bra bit upp i landet, säger meteorolog Anna Oftedal.

Foto: RIKARD LAVING
SOLBADA I PINGST Sommarvärmen kommer till pingsthelgen. På fredag kan vi räkna med över 20 grader långt upp i landet. Läge att grilla - eller bara njuta av solen.

Varmare luft börjar svepa in över Sverige så smått redan under torsdagsdygnet enligt SMHI:s tiodygnsprognos.

Äntligen verkar perioden med kallare dygnsmedeltemperatur än normalt vara över.

- Hur det blir med vädret är det dock svårare att avgöra. Vissa beräkningar ger mest soligt väder i landet med sommartemperaturer medan det i andra modeller blir mer ostadigt, säger Anna Oftedal.

Ta fram grillen

Men det blir alla fall över 20 grader långt upp i södra Norrland på fredag och har vi tur blir det även soligt. Då gäller det att passa på att ta fram grillen för sedan blir det sämre väder igen.

- Under lördagen ser det ut att bli molnigare i södra Sverige och därmed lägre temperaturer. Men prognosen är osäker. Det kan lika gärna bli solsken som regn.

Enligt Anna Oftedals beräkningar är det bara ett tillfälligt bakslag. De varma sydliga vindarna skjuter ny fart och når nu ända upp till norra Norrland.

- Temperaturmässigt får vi sommar, men vi vet inte hur det blir med nederbörden. Om det regnar kommer det inte att kännas särskilt sommarlikt.

Varmaste området ser Svealand ut att få. Längst i söder håller den kyligare havsluften kring kusterna ner temperaturerna något.

Varma vindar

- Men det blir marginellt. Vi räknar med att hela Sverige får samma varmluft med sydliga vindar, säger Anna Oftedal.

Efter pingsthelgen ser temperaturerna ut att sjunka något, men det ligger för långt fram i tiden för att meteorologerna på SMHI ska våga ställa några tillförlitliga prognoser.

Sydliga vindar blåser in sommarväder över Sverige

Per-Ola Ohlsson