Temperaturen höjs i väntan på vintern

– Förvirrade blommor knoppas
- Värmerekord i Göteborg

NYHETER

Inga minusgrader och inget snöslask, i alla fall inte den närmaste veckan.

Men väl förvirrade blommor som knoppas och milt men disigt novemberväder.

På många orter är det rekordvärme för årstiden.

November står för snö som kommer men inte stannar någon längre stund på marken, kyliga vindar som letar sig in under mössan och grå trista dagar.

Snöstorm i november 1995

Den 17 november 1995 fick alla som väntade på vintern sitt lystmäte, då drog en snöstorm in över Sydsverige. Morgonen efter låg ett 60 centimeter djupt snötäcke över Götaland och både tåg och bussar snöade inne. I år har vädergudarna visat sin snälla sida.

På alla helgons afton hade Göteborg 14,2 grader vilket är den varmaste november dagen sedan 1859. I Örebro kunde man samtidigt njuta av 14-gradig värme.

– Det är milt över hela landet upp till Västerbotten där det går en kallfront. Norr om den är det också milt för årstiden men inte lika milt som i resten av landet, säger Jonas Höglund, Meteorolog på SMHI i Norrköping

Vintern dröjer

Anledningen till rekordvädret är vindar som kommer in från sydväst och som tar med sig det milda vädret.

– Temperaturen kommer att ligga runt 10 plusgrader i Götaland och Svealand, hela nästa vecka. Det ser inte så bra ut för dem som gillar snö, säger Jonas Höglund.

– Det kommer att vara fuktig disig luft med mycket moln, den närmaste veckan, fortsätter han.

Han säger att det visserligen kommer att komma lite snö längst i norr men att den inte kommer att ligga kvar. Den riktiga vintern ser ut att dröja.

Tidigare:

Therese Holmberg