Tusentals utan ström efter ovädret

14000 utan el – Västsverige hårdast drabbat

NYHETER

Ovädret Loke drog fram över Norges västkust och kostade bland annat en byggjobbare livet.

Utanför Älmhult i södra Småland dog en man under en rotvälta från ovädret Gudrun.

Om måndagens nya storm bidrog till den olyckan vet man inte. Klart är dock att Lokes svenska variant vållade stora besvär, trots att vindstyrkorna inte alls nådde upp till dem som noterades under Gudruns härjningar. Som mest var minst 25000 hushåll strömlösa.

Strax efter klockan 20 på kvällen var siffran nere i knappt 14000.

Under dagen drabbades flera tågavsnitt i framför allt Värmland av strömlöshet med totalstopp som följd. Bland annat fick folk åka buss mellan Kristinehamn och Laxå.

En del mindre vägar blockerades också av vindfällda träd.

Men bortsett från olyckan utanför Älmhult tycks ingen människa ha kommit till skada på den svenska sidan gränsen. Olyckan vid Älmhult skedde under röjning på ett av de många områden som drabbades hårt av Gudrun. Mannen, som var i 50-årsåldern, var död när räddningspersonalen lyckades få bort rotvältan från honom.

Nära orkan

Skogsindustrin hade tidigare under dagen varnat just för de effekter det nya ovädret kunde få på de stormfällda ytorna efter Gudrun. En del av de reparationer som gjorts efter det ovädret fick nu också ett test med den hårda vind som blåste under måndagen.

Vid Väderöarna utanför Bohuskusten blåste det stundtals 32 meter i sekunden, i Stekenjokk i södra Lappland nådde man 33 meter i sekunden, precis på gränsen för att kallas orkan.

Räknar man den maximala medelvinden var den värst i Stekenjokk med 28 meter i sekunden, medan Väderöarna noterade 26 meter i sekunden.

Vindstyrkan tilltar

Samtidigt varnade SMHI för att ovädret kunde tillta sent på kvällen och under natten.

– Över Götaland och södra Svealand kan vinden nå stormstyrka i vindbyarna, sade meteorolog Lars Knutsson.

På havet steg vattnet, det varnades för 120 centimeter över medelvattenstånden vid delar av västkusten och på Skagerrak var det stormvarning.

Ovädret skulle under natten flytta sig österut och den vinande vind som hördes i väst under förnatten väntades under tisdagsmorgonen nå ostkusten och det varnades för hård vind på norra Östersjön.

Ras i Norge

I Norge kombinerades ovädret med kraftigt regn vilket ledde till flera ras. Vid ett, där ett hus med sju personer drogs med ner i en 40–50 meter djup brant, omkom en byggjobbare. Norr om Sognefjord var 7000 personer avskurna landvägen, sedan flera ras förstört vägarna.

Enligt norska NTB var åtminstone 25–30 vägar drabbade av ras.

TT