Vädret lamslår tågen i Skåne

NYHETER

Tågen på flera sträckor i Skåne ställdes in på fredagen på grund av ovädret.

– Vi försöker få fram ersättningsbussar till alla, men det är svårt att få fram tillräckligt många bussar, säger Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör på SJ till aftonbladet.se

Väderkaoset beräknas ställa till problem för tågtrafiken under hela helgen. Under fredagen ställde Banverket in all trafik på flera sträckor: Ängelholm-Malmö, Eslöv-Malmö samt Simrishamn-Ystad-Malmö. På flera andra sträckor var tågen kraftigt försenade, exemeplvis tågen till Köpenhamn och X2000 mellan Malmö och Stockholm.

Vägrade köra

SJ kämpade under dagen och kvällen med att få fram ersättningsbussar, men det var problematiskt att få fram tillräckligt med platser åt resenärerna. Vissa bussbolag har vägrat att köra med hänvisning till väglaget.

– Vi rekommenderar de som pendlar till och från Malmö att resa med regionalbussar istället, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Nedisning

Men även om man har tur att komma på en ersättningsbuss får man räkna med stora förseningar.

– Även trafiken på vägarna flyter väldigt långsamt i Skåne just nu.

Anledningen till att Banverket ställt in tågtrafiken är kraftig nedisning av de kontaktledningar som förser tågen med ström. Dessutom är vindarna hårda.

Green Cargo ställde också in flera tågavgångar på fredagen på grund av det dåliga vädret i södra Sverige. Sammanlagt handlade det om cirka 40 avgångar.

Inte bli stående

Håkan Sjöström, vid Green Cargos pressjour, säger vädret har stoppat i stort sett all tågtrafik från mellersta Skåne och hela Danmark.

– Ungefär 20 avgångar skulle ha gått ner mot Skåne från mellersta och norra Sverige under fredagskvällen och natten mot lördag. De får inte avgå för att de inte ska bli stående längs linjen eller på stationer där vi inte kan ta hand om dem, säger Håkan Sjöström till TT.

Stoppade bussarna

All busstrafik stoppades i stadstrafiken i Sundsvall vid lunchtid sedan flera bussar kört fast i snön eller halkat av vägen.

Vägverket och polisen varnade trafikanterna för att ge sig ut på vägarna om det inte behövdes, speciellt på vägarna väster om Åre. På grund av väderproblemen stängdes trafiken av på flera vägar i fjällen.

Flygtrafiken drabbades också av förseningar på grund av ovädret

Robert Triches, TT