Så skyddar du dig mot kylan

Expertens bästa råd

NYHETER

Det är kallt just nu och varma kläder är a och o för att skydda sig mot nedfrysning.

– Det gäller att anpassa klädseln efter aktiviteten, säger Ulf Johansson, på Friluftsfrämjandet.

I mellersta Lappland slogs köldrekord för vintern den gångna natten med 40,6 minusgrader.

– Då ska man helst inte gå ut alls, säger Ulf Johansson, fjälledare på Friluftsfrämjandet, till aftonbladet.se.

Men det behöver långt ifrån bli så kallt för att man ska tänka på att skydda sig mot kylan. Det räcker med några minusgrader.

Flera lager

– Ska man gå och titta på bandy till exempel, där man står still, då ska man ta på sig så mycket kläder som det går och gärna i flera lager med mycket luft emellan. Dunjackor är jättebra. Och så varma skor, vantar och varm mössa.

– När man rör på sig är det mer betydelsefullt med valet att material. Det gäller att hålla sig torr och därför är bomull ett jättedåligt material. Har man till exempel en t-shirt på sig och blir lite svettig så kyler den och torkar långsamt. Ylle är det absolut bästa.

Ska man ut och åka skidor är det enligt Ulf Johansson "superunderställ" som gäller, med material som leder fukten utåt.

Vad gör man om man förfryser sig?

– Helst ska man gå in. Men annars gäller det att värma upp de nedkylda kroppsdelarna. Flytta de förfrysta fingrarna närmare kroppen. Sedan är det viktigt att röra på sig.

Vilka tecken ska man se upp för?

– Om det börjar sticka i fingrarna och om de börjar förlora färg. Kroppen snör ju av blodtillförseln för att inte kyla ned blodet.

Om det dessutom blåser bör man vara extra vaksam mot förfrysningsskador. Är det till exempel nollgradigt och blåser 7 meter per sekund så upplevs kylan som om det vore 11 minusgrader.

Johanna Melén