Så blir vädret i helgen

Vinterns kallaste natt - 40,6 minusgrader i mellersta Lappland

LÄSARNAS VINTERBILDER Till vänster: Systrarna Pernilla Söderström, 11, och Emma, 4, har kul i snön. Till höger: Blankis i Örnsköldsviks skärgård. (foto: Karin Almroth)
NYHETER

Det är extremt kallt i Sverige just nu.

Natten som gick slogs köldrekord för säsongen med 40,6 minusgrader i mellersta Lappland.

Enligt SMHI kommer kylan hålla landet i sitt grepp under hela helgen.

Det kraftiga snöfallet och den bistra kylan beror på ett stort högtryck över Kolahalvön och en vindriktning som för in mycket kalluft från Ryssland. Dessutom pressar ett lågtryck på västerifrån.

I Vajmat i mellersta Lappland var det 40,6 grader kallt i natt - köldrekord för säsongen. I Svealand var det som kallast i Idre med minus 16 grader och i Götaland toppades köldligan av Visby med 10,6 minusgrader.

På många håll är det också blåsigt och det gör att kylan upplevs som värre än vad den egentligen är.

Snöa hela dagen

Dessutom är landet täckt av snö.

– Det kommer snöa resten av dagen och längs ostkusten får man räkna med snöfall även hela morgondagen, säger Jan Näs, meteorolog på SMHI, till aftonbladet.se.

– Norrlänningarna får räkna med snö resten av helgen.

I går orsakade snön och kylan tidernas största seriekrock i Sverige med ett 30-tal fordon inblandade norr om Stockholm.

På fredagsmorgonen frontalkrockade två personbilar på väg 209 utanför Norrköping. Fem personer fick föras till sjukhus med allvarliga skador, uppger TT.

Enligt Linköpingspolisen var snön så kraftig att sikten nästan var obefintlig.

E18 i Värmland i riktning mot Årjäng stängdes på förmiddagen av efter en olycka vid Björkåsmotet. Enligt TT hade en lastbil kört av vägen i snöfallet och släpet välte.

Inställda tåg

SMHI varnar för fortsatta trafikproblem i framförallt västra Sverige under dagen.

– Till och från kommer det in underkylt regn som kan skapa besvärligt väglag, säger Jan Näs.

Enligt TT stängdes flera småvägar i Västsverige av efter olyckor på grund av snövädret.

Också i Skåne har nattens och morgonens snöande ställt till med problem. Blåsten på uppemot tio meter per sekund har gjort att vägarna snabbt yr igen, rapporterar SR Ekot.

Sydsvenskans nätupplaga rapporterar att ett 60-tal trafikolyckor inträffat från midnatt fram till lunch. Enligt polisen har ingen skadats allvarligt.

Tågtrafiken mellan Malmö och Ystad har påverkats med flera inställda turer. Detsamma gäller flera bussturer på Österlen och runt Trelleborg.

Flygtrafiken drabbad

På Kastrups flygplats utanför Köpenhamn tvingades SAS ställa in omkring 70 flygningar på fredagseftermiddagen, uppger TT. Orsaken var dels ovädret med yrsnö, dels starka sidvindar längs flera start- och landningsbanor. På Sturups flygplats flöt trafiken på i stort sett som vanligt.

Ingen risk för elbrist

Förra året varnade Svenska Kraftnät för att en extremt kall vinter i Sverige skulle kunna innebära elbrist i landet. Men så kallt är det inte just nu.

– Det finns ingen anledning att slå larm. Just nu har vi en ganska måttlig förbrukningsnivå i landet. Men sen vet vi ju inte hur vädret blir, säger Sture Larsson, teknisk direktör på Svenska Kraftnät, till aftonbladet.se.

Johanna Melén