Problemen över för tåg- och flygtrafiken

NYHETER

Stockholm

Snöovädret ställde till stora problem för tåg- och flygtrafiken i landet på lördagsmorgonen.

Flyg- och tågtrafiken i landet kom på lördagsförmiddagen åter i gång efter ovädret.

Enligt Luftfartsverket och SJ flyter trafiken nu på utan några större problem.

– Landvetter och Sturup har åter öppnat och planen flyger utan problem sedan sextiden i morse. Arlanda har haft lite små förseningar men trafiken flyter på bra liksom på Bromma flygplats, säger Erik Söderberg, informationschef på Luftfartsverket.

Det råder dock viss osäkerhet kring förhållandena på de mindre flygplatserna, men enligt Erik Söderberg påverkas inte trafiken nämnvärt eftersom det är lite trafik under lördagar.

– Men det vet vi först i eftermiddag när de flygningar som är planerade är genomförda, säger han till TT.

Tågtrafiken igång

SJ provkörde vissa sträckor i Skåne under tidiga morgonen och därefter kom tågtrafiken i gång utan några större störningar. Även i Västsverige, Mellansverige och i de norra delarna av landet är tågtrafiken i gång.

– Mellan Malmö och Ystad står tågen stilla, men enligt våra prognoser kommer trafiken i gång där runt lunchtid, säger Anders Reinhold på SJ:S pressjour.

SJ räknar dock med förseningar på stambanan mellan Skåne och Stockholm, förseningar som kommer att pågå under hela dagen.

– Men läget är i alla fall lite ljusare än i går, säger Anders Reinhold till TT.

Det var tidigare på lördagsmorgonen mycket snö på Landvetters flygplats utanför Göteborg och hårda vindar. Det v ar länge osäkert om några plan skulle kunna starta över huvud taget.

Blåser

Enligt SMHI:s jourhavande meteorolog Bernt Möller hade snöfallet i stort sett upphört över de västra delarna av Götaland på lördagsmorgonen.

- Det har dragit bort i stort sett över hela landet, sade han till TT vid halv sextiden.

- Men det blåser fortfarande, vilket gör väderläget fortsatt besvärligt. Det är mest lätt snö som har kommit och även om det inte kommer ny snö uppifrån så driver vägarna igen. Det är gammal snö som flyttas om och det gäller generellt i landet och kanske framför allt i södra Sverige. På vissa håll i fjällen råder fortsatt mycket hårda vindar, säger han.

TT