På spaning efter våren

Men helst letar Victor efter stenar

Foto: björN LINDAHL
Var är den? I åtta veckor har åttaårige Victor Nordahl spanat efter våren på Gotland.
NYHETER

VISBY

Här sitter Victor mitt bland vårens första blommor.

Själv tycker Aftonbladets unge vårspanare bättre om stenarna vid havet.

- Stenar är mycket roligare, dom kan man stoppa i fickan.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Vårblommorna har kommit i mängder. Här hittar Victor vintergäck.

I åtta veckor har Victor Nordahl, 8, spanat efter våren på Gotland. Hittills har det mest handlat om snö, is och minusgrader. Så sent som i torsdags i förra veckan täcktes gräsmattorna av snö.

Men i går när Aftonbladet hälsade på Victor i Visby var snön helt borta, solen lyste - och det var tio grader varmt.

Tulpanerna dröjer

När vi vandrade genom Almedalen, längs den gamla ringmuren och in i den botaniska trädgården fanns vårblommorna i mängder och lät sig villigt beskådas av stadens yrvakna vårflanörer.

Krokus i olika färger, massor av vintergäck och en matta av vita snödroppar. Tulpanknopparna gjorde sitt bästa för att borra sig upp i jorden, men än dröjer det någon vecka innan de börjar slå ut. De berömda rosorna slumrar också tills vidare även om också deras knoppar kan skönjas.

Victor har fullt jobb att spana efter våren. Än hoppar han hit, än dit i jakten på vårtecken ... men mest av allt vill han gå till havet som brusar på andra sidan muren.

Hink med stenar

- Han är tokig i stenar, berättar mamma Tina. Han har en hel hink hemma fylld med små och stora stenar.

Vid stranden hittar Victor en rosavit sten som blänker i solen, den åker snabbt ner i fickan. Och så en till, och så en till, och så en till ...

Han upptäcker också en gammal sandal som överlevt vintern och som nu guppar övergiven i strandvattnet. Den tycker mamma Tina att han ska låta ligga kvar.

Letar efter mask

De första strandskatorna hoppar omkring och letar efter mask i grässlänten. En fågelspanare som kommer förbi på sin cykel berättar att han sett den första sädesärlan. Även sånglärkan har slagit sin första drill över det gotländska vårlandskapet, får vi veta. Tofsviporna har också kommit.

Nästa vecka hoppas Victor kunna rapportera om den första tussilagon.

Läs mer:

Sven-Anders Eriksson