Blixthalka i Syd- och Mellansverige

SMHI varnar för ishala vägar i natt

NYHETER

Sätt inte på sommardäcken före påsk.

Dra på stövlarna i stället, för SMHI varnar för blixthalka nattetid i både Götaland och Svealand.

Redan nu i natt sjunker temperaturen och förvandlar regn och blötsnö till isbark på asfalten.

Molntäcket spricker upp och temperaturen sjunker i natt under nollan i stora delar av landet natten mot söndag.

Det handlar om ett område med regn och blötsnö som dragit in från sydväst och nu rör sig uppåt och till och med kan övergå i snö.

- Det är framför allt den här kallfronten som passerar ikväll och i natt. Molntäcket kan spricka upp och då finns risk för temperaturer under noll lokalt, säger Chrysanthi Grammatopouli, meteorolog vid SMHI.

Solglimt på Gotland

Räkna med ishala vägar ända upp i Dalarna det närmaste dygnet, då regn och blötsnö fryser till is.

I kväll varnar SMHI för blixthalka på vägarna i hela Syd- och Mellansverige, med undantag för kustområdet från Roslagen och norrut.

I morgon väntas uppehåll längs ostkusten och möjligen också en liten solglimt på Gotland, men fortsatt fara för ishalka nattetid.

- Det blir plusgrader på dagen i morgon. Men också risk för regnskurar och kanske lokalt även någon snöby runt småländska höglandet, norra Värmland och nordvästra Dalarna.

Halkvarningen nattetid kommer sannolikt att hålla i sig ända fram till påsk, för vårvärmen fortsätter att lysa med sin frånvaro.

- Det ser ut att bli en kall och blöt påsk på många håll. Och det blir fortsatt kallt på nätterna minst någon en vecka framåt. Plusgrader på dagarna men flera minusgrader på nätterna, speciellt i norr.

Läs också:

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM