Snöoväder på väg mot Sydsverige

Två decimeter snö och trafikkaos väntas

NYHETER

Fram till på torsdag kan det komma dryga två decimeter snö i södra Sverige.

Framför allt kommer Skåne, Halland och Västkusten att drabbas av ovädret.

– Det kan bli rejäla problem i trafiken med både halka och besvärliga drivbildningar, säger Sten Laurin som är meterolog på SMHi i Norrköping.

– Det ser ut att bli besvärligt väder i sydvästra Sverige framöver. Det börjar snöa lätt i morgon bitti och sedan framåt den sena eftermiddagen och kvällen kommer det in över Skåne och Södra Halland. Då ökar vindarna dramatiskt.

Anledningen till det besvärliga vädret är att det kommer in kall luft över Götaland, samtidigt som mildare luft drar in från södra Jylland. I gränszonen mellan kall och mild luft utvecklas ett snöfall, förklarar Sten Laurin. Man kan även räkna med starka vindar.

– Det blir först friska vindar som sedan ökar dramatiskt. Det blir kulingvindar runt kusten men säkert även en del vindbyar i inlandet.

Dramatiska vindar

Ovädret ökar sedan i intensitet och under natten mot torsdag ser ut att bli kraftigt snöfall över främst Skåne och Halland.

– Där väntas det falla dryga två decimeter snö. Det kan dessutom bli kraftig drivbildning i samband med den hårda vinden. Sedan brukar även Österlen bli ett problemområde för där bildas det väldiga snödrivorna när det blåser över slätten.

Vad kommer det innebära för trafikläget där?

– Man kan vänta sig problem i trafiken med bland annat halka. Även om Vägverket är duktiga och har hög beredskap så är det svårt att hinna med när vinden snabbt blåser fram mer snö på vägarna som bildar nya drivor.

Även längs Västkusten kan det bli problem. Där kommer det dock inte snöa lika mycket. Enligt SMHI kan man räkna med att det kommer falla mellan 10 och 15 centimeter snö där.

Susanna Vidlund