Snöoväder drar över Sydsverige

Vägverket: Lämna bilen hemma

Foto: problem
Vädret har redan ställt till problem på flera ställen i landet. Främst rör det sig om avåkningar och kollisioner. Värre kommer det dock att bli, främst i södra Sverige.
NYHETER

Stora trafikproblem väntar när ett snöoväder drar fram över södra Sverige under dagen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning och människor uppmanas att lämna bilen hemma.

– Kan man avstå så ska man inte ge sig ut i trafiken, säger Thomas Andersson vid Vägverket till aftonbladet.se.

Under natten och morgonen drabbade ovädret med friska vindar och kraftigt snöfall norra Danmark med stora trafikproblem som följd. Nu har det kommit hit.

Vid 14-tiden snöade det kraftigt i Skåne och västra Götaland med friska vindar längs kusterna.

Två decimeter nysnö

– Vi har en klass 2-varning utfärdad över Halland, Skåne och Blekinge. Det finns risk att det kan komma två decimeter nysnö och i samband med frisk vind kan det ge problem på vägarna i samband med drivbildning, säger Jonas Höglund, meteorolog vid SMHI till aftonbladet.se.

Klass två på varningsskalan betyder väder som enligt SMHI ”kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner".

Vägverket i södra Sverige är redo.

– Vi kallar in de resurser som behövs efter hand och har extra bemanning på informationscentralen, säger Kent Malmberg, trafikinformatör vid Vägverket i Skåne.

Lämna bilen hemma

De som kan uppmanas att lämna bilen hemma.

– Det finns risk för drivbildning och vägbanorna kan slipas och bli hala. Det är väldigt viktigt att trafikanterna tar del av den information som ges från bland annat SMHI, säger Thomas Andersson, pressekreterare vid Vägverket till aftonbladet.se.

– Kan man avstå så ska man inte ge sig ut i trafiken.

Ovädret väntas pågå hela natten och en bit in på morgontimmarna. Norr om Jönköping räknar SMHI med att vädret inte kommer att ställa till med problem. Däremot blir det rejält kallt i hela landet. Från några minusgrader längst i söder till runt 30 minus i Norrland.

Johanna Melén