Läget på vägarna i helgen

Foto: Scanpix
Anpassa farten efter vägunderlaget.
NYHETER

Så här är läget på vägarna under lördag och söndag, enligt Camilla Albertsen på Meteorologisk Institutt i Norge.

E 18, Örebro–Karlskoga–Kristinehamn–Årjäng–Töcksfors:

”Varmluften som kommer in från sydväst når inte upp norr om Vänern i dag. Därför blir temperaturen på sträckan runt fem minus i dag. Det kommer lite snö, men inte mer än fem centimeter. Mest snö väntas i väst. Under söndagen snöar det i hela Svealand, 0–2 centimeter i öst och 5–6 centimeter på västra delen av E 18. I morgon kan det bli upp emot noll grader”.

E 4 söder, Helsingborg–Värnamo–Jönköping–Norrköping–Nyköping–Södertälje–Stockholm:

CA: ”Redan i dag stiger temperaturen på grund av lågtrycket västerifrån. Under dagen kommer 4–6 centimeter snö i västra delen och lite mindre från Jönköping och österut. Temperaturen blir runt noll söderöver i dag och i kväll, och 2–4 plusgrader i morgon. I söder övergår snöandet i regn under söndagen.”

E 22, Malmö–Kristianstad–Karlskrona–Kalmar–Västervik–Norrköping:

CA: ”Även här kommer varmare luft in redan i dag, men i högre utsträckning i västra delen av sträckan. Mest uppehåll i ost, medan det kommer 4–6 centimeter snö i väst. I morgon blir det 2–4 plusgrader i söder, och mer regn än snö .

Rolf Jeppsson, driftschef på Vägverket i Skåne: ”Vi varnar inte längre för att köra på de stora vägarna, men det mindre vägnätet är fortfarande osäkert, till exempel mellan Trelleborg och Svedala. Det blåser hårt och den snö vi redan fått samlas vid vägarna och bildar höga vallar. På vissa ställen på de mindre vägarna är de uppemot två meter höga.”

? Enköping–Sala–Avesta–Hedemora–Borlänge–Leksand–Rättvik–Mora–Älvdalen–Särna–Idre:

? Sundsvall–Ånge–Östersund–Åre:

? Tönnebro–Bollnäs–Ljusdal:

? Göteborg–Skara–Mariestad–

Örebro–Eskilstuna–Stockholm:

CA: ”I västra delen av Svealand och Norrland blir det 2–4 centimeter snö i dag. Eftersom lågtrycket kommer från sydost når det inte fram i dag. Det kommer att blåsa friskt i fjällen med vindar på upp emot tio sekundmeter. Längs ostkusten blir det uppehåll i dag och små mängder snö i morgon.”

Lennart Helsing, informationsdirektör för Vägverket, region Mitt: ”Väg 70 och 71 har mycket fjälltrafik till Sälen. De här vägarna är dock dimensionerade för en helt annan typ av trafik vilket gör att man måste köra försiktigt. Mitt tips är att ta väg 70.”

Klicka på bilden för att göra den större!

Anders Munck