Vägverket varnar för blixthalka

Risk för underkylt regn i hela Götaland – ”Det kommer att bli halt på många håll”

NYHETER

I snöstormens spår följer nu en front med mildare väder och underkylt regn som kommer in från sydost.

– Vi har gått ut med en allmän varning att blixthalkan kan slå till var som helt i regionen, säger Monica Mårtensson på Vägverkets trafikinformationscentral i Skåne.

På aftonbladet.se:s väderkartor kan du se hur nederbördsområdet rör sig nordost upp över landet. Värst drabbat är västra och södra Sverige, även om i princip hela Götaland är berört.

– Just nu snöar det i norra Götaland och kommer att fortsätta så under hela natten och troligen morgondagen också, säger Jan Näs på Smhi i Norrköping.

I södra och västra Götaland övergår snön allt mer i blötsnö och underkylt regn.

– Det har regnat någon timme hos oss nu, säger Monica Mårtensson i Skåne. Och när regnet faller på barskrapade vägbanor är det stor risk att det fryser på och blir blixthalt.

I Skåne och södra Sverige har man kämpat med vädret sedan i onsdags.

– Risken nu är att folk ser att vägbanan är ren från snö och trampar till på gasen. Men risken är stor att det är isbeläggning på vägen, säger Monica Mårtensson.

Driftsentrepenörerna gör vad de kan med salt och saltblandad sand. Men det är svårt att hinna med överallt.

Totalt räknar Smhi med en till en och en halv decimeter nysnö under natten i norra Götaland. Vinden kommer fortsatt att vara måttlig till frisk, men möjligen mojna lite under morgondagen när temperaturen stiger. Och regnet kommer.

ARTIKELN HANDLAR OM