Nu börjar hösten – med badväder

SMHI: September börjar blött - sedan blir det rena sommaren

Foto: Rolf Andersson
Grattis alla badsugna Än är det inte höst. SMHI lovar rena sommarvädret i september. Det blir goda chanser till både sol och bad redan nästa helg.
NYHETER

MALMÖ

Grattis alla ni som avskyr hösten.

Det blir varmare än normalt

i stort sett hela landet i september, enligt senaste månadsprognosen från SMHI.

Klicka på grafiken för större version. De tio första dygnen i september blir 2 till 3 grader varmare än nnormalt. Och värmen håller i sig resten av månaden.

Månaden börjar med en ganska blöt helg med mycket regn. Lokalt kan det till och med bli riktigt mycket nederbörd. Men sedan ljusnar det.

– I mitten av nästa vecka får vi in ett högtryck över Sverige som ser ut att kunna ligga kvar ett bra tag, säger meteorolog Therese Fougman på SMHI.

Sommarväder

Det betyder att det blir goda chanser till både sol och bad nästa helg.

I Götaland kan temperaturen nå upp till 24 grader, i Svealand runt 20 och i Norrland 15.

– I norr kan det dock bli lite växlingsrikare med regnskurar som kommer in från väster, säger Therese Fougman.

Det betyder att hösten hålls på avstånd.

–?Den meteorologiska definitionen på höst är när det stadigvarande är en medeltemperatur mellan 0 och 10 grader. Det ser det inte ut att bli söder om Stockholm under september.

Men högtryck betyder också att det kan bli kallt på nätterna. Därför sjunker dygnets medeltemperatur sakta ner under tio grader i norra halvan av landet.

Varmt och torrt

Senare delen av prognosen är mer osäker, men enligt SMHI ser det även då ut att bli bättre än normalt för månaden. Förutom i Norrlands inland.

I de södra och östra delarna av landet blir det varmt och ganska torrt. Nord­väst­ra Norrland får mer växlande väder med regnskurar och får för månaden i stort sett normal medeltemperatur.

Per-Ola Ohlsson