Köldknäpp i Åre men vädret är fortsatt fint

SMHI: Anja Pärson får soligt väder

NYHETER

Skidfesten i Åre är igång för fullt.

Och det fina vädret håller i sig även om man får räkna med fortsatt kyla.

– Bortsett från kylan ser det väldigt fint ut. Vindarna är svaga och det ska inte komma några stora snömängder, säger Lars Knutsson som är meterolog på SMHI i Norrköping till aftonbladet.se.

Vintern började sent och många trodde att det inte skulle bli någon snö i södra och mellersta Sverige. Men sedan kom köldknäppen och säsongens köldrekord sattes i går natt i Veimat med 40,7 grader. Men det är ingenting mot köldrekordet på minus 52,6 grader som uppmättes 1966 i Vuoggatjålme i Lappland.

I Åre är det riktigt kallt nu och Anja Pärson och de andra idrottsstjärnorna som tävlar i alpina VM kan räkna med fortsatta låga temperaturer där.

– Det är ju kallt men annars ser det bra ut och det är ganska svaga vindar. I morse var det riktigt kallt i dalgångarna med runt 25 minus men uppe på fjälltopparna är det runt 15 grader minus. Det är mest soligt väder och det ser väl ut att hålla i sig resten av veckan på grund av högtrycket, säger Lars Knutsson.

Fortsatt minus

Även i södra Sverige kan man räkna med fortsatta minusgrader de närmaste dagarna.

– På de flesta håll blir det minus även om man kan räkna med plusgrader vid vissa kuststräckor.

I Stockholm kommer det bli fortsatt kallt under resten av veckan.

– Det blir nog ganska fint väder i helgen, även om det är svårt att spå molnigheten. Minusgrader på fem eller rentav lägre temperatur är att vänta och vid klara nätter kan temperaturen dimpa ner till mellan tio och tjugo minus.

Är det ovanligt kallt för årstiden?

– Nej, det kan man inte säga. Det är ju inte ovanligt med en köldknäpp i februari. Statistiskt sett är det vår kallaste månad så man kan säga att det är normalt.

Kan du säga när våren kommer till oss som längtar?

– Det varierar med olika delar av landet. I Falsterbo i Skåne brukar våren komma i mitten av februari så där är den inte långt borta. I Götaland kommeR våren i regel i den andra halvan av mars. I Stockholm brukar det bli vår i slutet av mars.

Hur definierar SMHI våren?

– Det är när dygnsmedeltemperaturen är över noll-strecket i sju dagar i streck.

Här var det kallast:

Nattens lägsta temperatur den 7 februari 2007.

Susanna Vidlund