Snöväder drar in över Sverige

SMHI: Snöfallet drar norrut

NYHETER

Det kommer att snöa i stora delar av södra Sverige i natt och i morgon, söndag. På flera håll kan kombinationen med hård vind skapa riktigt problematiska förhållanden.

Men efter snön kommer mildare luft upp, med början tidigt i morgon bitti.

Just nu ligger ett område med nederbörd över Västsverige. Närmast kusten är det snöblandat regn, i Göteborg har det rapporterats om underkylt regn. Längre in över land snöar det.

25 cm nysnö

Snövädret kommer under natten att dra upp över Sverige. Mest kommer det att snöa i västra Svealand.

– Värmland och Dalarna kan få upp till 25 cm nysnö på sina platser, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Vid midnatt har snön nått västra Svealand och Stockholmsområdet. Men då rör det sig om mer blygsamma 5 cm nysnö. I övriga Götaland väntas 5-15 cm snö.

Inställda färjor

Hårda vindar har skapat stora problem under lördagen, särskilt i Skåne och i Östergötland, där hastigheten på E4:an vid Norrköping var nedsatt till femtio km/h på grund av snödrivorna. SMHI varnar också för att vinden tillsammans med ca 10 cm nysnö kan skapa allvarliga problem i Östergötland och Småland.

Den hårda vinden gjorde också att Viking Line ställde in MS Ålandsfärjan som trafikerar Mariehamn och Kapellskär under lördagen. Övriga fartyg i flottan till Åland och Finland gick däremot som vanligt.

Mildare igen

Under dagen har det varit mycket halt i Skåne, men tidigt på söndagsmorgonen kommer det mildare väder med plusgrader upp över landet. Den varma luften kommer att röra sig norrut och kommer att ha nått Svealand och södra Norrland tidigt på söndagskvällen.

– Vindarna kommer att lugna ner sig på västkusten under söndagen, men längs ostkusten kommer det att vara fortsatt blåsigt, säger Alexandra Ohlsson.