Blixthalka i Skåne

Underkylt regn orsakade många olyckor

NYHETER

Svår halka drabbade under lördagen hela södra Skåne på grund av underkylt regn och hård blåst. Ett åttiotal trafikolyckor inträffade, de flesta utan personskador.

Läget var så allvarligt att polisen under dagen uppmanade folk att hålla sig inomhus.

Runtom i södra Skåne, från Malmö-regionen till Österlen orsakade det underkylda regnet och den hårda vinden allvarliga trafikproblem. På andra håll mellersta och nordvästra Skåne rapporterades det också om svår halka.

– Det är rena pansar-isen. Saltet biter inte på den, sade Lars Rosberg på länsvakthavande befäl på Skånepolisen till aftonbladet.se mitt på dagen.

”Håll er inne”

Mellan 10-tiden och 17-tiden rapporterades ett 80-tal trafikolyckor in till Skånepolisen. De flesta bara med plåtskador, men i sju fall vållade olyckorna personskador.

– Vår uppmaning är att alla bör hålla sig inne, sade Lars Rosberg vid lunchtid.

De värsta problemen var enligt räddningstjänsten koncentrerade till E6 och E22 mellan Löddeköpinge, Lund, Malmö, och Trelleborg.

Vid trafikplats Petersborg i södra Malmö skadades tre personer i en större olycka vid halv tvåtiden. Polisen var på plats med 5-6 patruller och trafiken var under en period avspärrad. Hur allvarligt skadade personerna är vet inte polisen i nuläget.

På E6:an vid Löddeköpinge, norr om Malmö, hade två bilar kolliderat och en kvinna slungades ut genom bakrutan. En olycka som under lång tid orsakade stora störningar i trafiken.

”Bilar i diket överallt”

Sannolikt är att ännu fler avåkningar har skett än dem som rapporterats till polisen.

Anders Gunnarsson hade precis kört E6:an från Helsingborg till Malmö när aftonbladet.se pratade med honom.

– Det ligger bilar i diket längs hela vägen och det är räddningsfordon överallt som får klippa upp bilarna, berättade han.

Enligt Skånepolisen stannade rapporterna om nya olyckar av vid femtiden på lördagseftermiddagen. Dels på grund av att folk tog det lugnare i halkan och på grund av att saltet börjat bita på isen.

30 000 strömlösa

I Malmö drabbades omkring 30 000 hushåll av ett kortare strömavbrott och på flera andra håll i landet rapporterades tillfälliga problem med elförsörjningen.

Också drygt 30 000 av Lunds Energis kunder blev utan ström en kortare tid under eftermiddagen.

– Fenomenet kallas ”lindans”. Det är när underkylt regn gör att ledningarna fryser fast. Den kraftiga blåsten gör sedan att ledningarna kommer i svängning och slår mot varandra, säger Eons chef på elnät Jan-Eric Ohlsson till aftonbladet.se