Så blir vädret hos dig i februari

NYHETER

Det blir fortsatt milt väder i februari.

De som vill ha snögaranti under sportlovet måste åka norr om Siljan.

Det har varit en mild vinter i år. Med mindre än två veckor kvar tills de första skoleleverna går på sportlov kommer SMHI med dystra nyheter för vinterentusiasterna.

Det blir nämligen fortsatt milt väder framöver.

– Temperaturen kommer att ligga över det normala i hela landet under februari, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI, till aftonbladet.se.

Varma sydvästvindar

Det milda vädret beror på att det blåser sydliga och sydvästliga vindar just nu. De för med sig varm luft från Atlanten som gör att temperaturen blir högre än det normala.

– Just nu är det milt i hela Europa. Det kalla vädret är just nu långt borta i öster. De kalla vindarna tar vägen över Ryssland, ner över Grekland och vidare.

För tillfället går snögränsen någonstans i Värmland och Dalarna. Och det är ungefär där någonstans den kommer att gå för dem som verkligen vill ha snö under sitt sportlov.

– Från Siljan och norrut blir det snö i februari. Det kommer inte att bli jättekallt, men det blir minusgrader och även en hel del snö.

Februari blir alltså mild, är det kört för dem som bor i södra Sverige och längtar efter en riktig vinter?

– Egentligen inte. Men det kanske inte blir långa perioder med kallt väder utan mer tillfälliga attacker. Det kan alltså bli snö långt ner i södra Sverige.

FAKTA

Sportlovet

De första skolorna släpper sina elever på sportlov vecka 7, alltså måndag 11 februari. Sedan rullar lovet på under de kommande fyra veckorna.