Nu kommer supervärmen

NYHETER

Passa på och njut!

Första veckorna i juni bjuder på superväder – med temperaturer uppåt 28 grader och strålande sol.

SMHI utlovar badväder i juni.

Vädret i maj har varit minst sagt växlande – med både rekordvärme och nollgradigt, sol och snöfall. Nu ser det ut som att sommarvärmen, som vi upplevde i början av månaden, är på väg tillbaka.

SMHI har, på uppdrag av aftonbladet.se, blickat in i kristallkulan och sammanställt en väderprognos för juni.

Högtryck

Ett högtryck som parkerat över Sverige ger soligt väder veckan ut –  med temperaturer mycket över det normala.

–  Götaland och Svealand får mellan 20 och 25 grader. Mot helgen kan temperaturen sticka iväg uppåt 27-30 grader, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI.

Norrland får mellan 15 och 20 grader under veckan och uppåt 20 grader i helgen. Men till skillnad från Sveland och Götaland finns det risk för regn- och åskskurar på lördag och söndag. I södra Sverige fortsätter det att vara torrt – och därmed är brandrisken fortsatt hög.

Över det normala

Nästa vecka står sig det torra och soliga vädret även om temperaturerna sjunker något – men fortsätter ändå att ligga över det normala. Södra landet får mellan 20 och 25 grader och Norrland mellan 15 och 20 grader.

– I södra Sverige ökar sannolikheten för lokala regn- och åskskurar på eftermiddagen medan det blir torrare i Norrland, säger Jonas Höglund.

Enligt prognosen drar det supervarma vädret bort i mitten av juni men det fortsätter att vara varmare än normalt. Det blir omkring 20 grader i Svealand och Götaland och 15 grader i Norrland. Dessutom ökar sannolikheten alltmer för att ett lågtryck kommer in västerifrån över landet. Det kan ge regn i norra och västra delarna av Sverige.