Tusentals hushåll strömlösa efter ovädret

Även tågtrafiken har drabbats

NYHETER

Tusentals hushåll utan ström och störningar i tågtrafiken.

Det är några av konsekvenserna efter blåsvädret som dragit fram över Sverige under tisdagen.

Fallande träd har varit främsta orsaken till problemen.

På förmiddagen utfärdade SMHI en klass 1-varning, den minst allvarliga varningen, för hela Götaland.

Uddevalla bron fick på morgonen stängas av för trafik eftersom det då blåste det nästan 28 meter i sekunden, bron kunde dock öppnas igen efter en timma. I Göteborg blåste ett flertal tio meter höga metallstänger ner på Gustav Adolfs torg. Som tur var kom ingen person till skada när stängerna blåste omkull, uppger TT.

I Huskvarna blåste ett tak ner från ett hyreshus inte heller vid den incidenten skadades någon person.

Tusentals utan ström

De stora elbolagen har under dagen upplevt stora driftstörningar när omkullfallna träd dragit ner ledningar. Under dagen har tiotusentals hushåll varit utan ström.

Vid 17-tiden var det strax över 4000 hushåll som fortfarande var strömlösa. Värst drabbat var Jönköpingslän där nästan 2000 av Eons kunder saknade ström.

Fortum hade stora driftstörningar i Stockholms och Värmlands län, ungefär 1000 av deras kunder var fortfarande strömlösa vid 17-tiden.

Tågtrafiken drabbad

Fallande träd har också orsakat problem för tågtrafiken. Flera träd har dragit ner kontaktledningar och på vissa sträckor har tågtrafiken varit helt inställd under tisdagen.

– Det har drabbat många resenärer, hur många har vi ingen uppgift på men vi har kört med ersättningsbusssar och gjort allt för att hjälpa våra resenärer, säger Tobias Johansson på SJ:s presstjänst till Aftonbladet.se

Tågtrafiken på Västra stambanan stod under ett par timmar stilla under eftermiddagen men rullar sedan 14.30- tiden igen.

Vid 17.40 fungerade nästan all tågtrafik igen.

– Nästan all tågtrafik går igen, med undantag av sträckan Växjö -Karlskrona. Tack vare att vädret blivit bättre har vi lyckats få i gång det mesta igen, säger Tobias Johansson.

På Södra stambanan var kapaciteten fortfarande begränsad mellan Mjölby och Tranås, där ett SJ-tåg stod stilla i väntan på bärgning.