SMHI varnar för stormvindar

Lågtryck kan ge klass 2-varning

NYHETER

Under lördagen kommer ett mycket djupt lågtryck in över landet.

Det väntas medföra stormbyar in över Götaland med risk för störningar i trafik och el-försörjning, rapporterar SMHI.

– På lördagen kommer det in ett lågtryck med hårda vindar, men på söndagen kan det bli soligt på många håll, säger Alexandra Ohlsson som är meteorolog på SMHI.

I helgen väntas hårda vindar på grund av ett lågtryck som kommer in över landet. Lågtrycket finns ännu inte utan väntas bildas väster om Skottland under fredagen och förstärkas på sin väg mot Skandinavien.

– Lördagen ser ut att bjuda på blåsigt väder då ett intensivt lågtryck kommer in över södra Sverige. Främst är det friska vindar över Götaland. Men nära kusten kan det blåsa hårda vindar.

Varning

De hårda vindarna kommer drabba samma områden som stormen Per och Gudrun. Men vindstyrkan blir betydligt lägre.

– Det ser ut om om vindstyrkan blir upp emot 15 meter per sekund och det klassas som hård vind. Men på en del håll i vindbyarna kan vindstyrkan komma upp i stormbyar.

Enligt SMHI kan det innebära en klass 2-varning, även om man först under fredagen när man vet mer om hur olika delar av landet drabbas, bestämmer hur varningen kommer utfärdas.

Har ni utfärdat varning för den hårda vinden?

– Nej, våra varningar brukar bara gälla 24 timmar framåt. Men jag tror det kommer varning för det.

Solig söndag

Under lördagen rör sig lågtrycket från den sydligaste delen av landet mot nordost och enligt Alexandra Ohlsson kommer de hårda vindarna drabba samma områden som tidigare varit utsatta för storm.

– Det kommer drabba samma områden men det blir inte lika kraftigt. Stormstyrka är över 24 meter per sekunden så det är ju en betydande skillnad.

Efter det dåliga vädret kommer solsken. Redan på söndagen väntas det bli riktigt fint väder på många håll.

– Söndagen kommer bjuda på betydligt lugnare väder. Det kommer bli ganska soligt på många håll i landet och det blir övervägande uppehåll.

Det milda vädret har fått många att undra vart vintern tog vägen. Kanske är den på gång snart, i nästa vecka väntas nämligen lägre temperaturer i hela landet.

– I början på nästa vecka kan det bli kyligare med minusgrader på de flesta håll. Det ser ut som att vi får in en högtrycksrygg som förhoppningsvis gör att det också blir lite mer klart väder, säger Alexandra Ohlsson.