Storm hotar Skåne

NYHETER

Det väntas riktigt regn- och ruskväder i södra Sverige under onsdagskvällen.

Värst väntas det bli i Skåne och SMHI har utfärdat en så kallad klass 2-varning.

Varningen innebär att det är fara för allmänheten, risk för stora materiella skador och risk för störningar i samhällsfunktioner, som till exempel kollektivtrafiken.

Det handlar om ett djupt lågtryck som passerar över södra Götaland och ger hårda vindbyar i sydvästra Götaland och stormbyar i Skåne.

Sänkt fart över Öresundsbron

Strax efter klockan ett på onsdagseftermiddagen nådde stormvädret Öresundsområdet och på Öresundsbron har man nu sänkt hastigheten till 70 kilometer i timmen i båda riktningarna över bron.

På grund av de hårda vindarna avråds också vindkänsliga fordon från att köra över bron.

Elföretag höjer beredskapen

Elföretaget Eon har höjd beredskap med anledning av stormvarningen för södra Sverige.

– Vi har hundra man i beredskap, dels driftspersonal som snabbt ska kunna göra omkopplingar på elstationer, dels montörer som snabbt ska kunna åka ut och reparera eventuella skador på elnätet, säger Johan Aspegren, informationschef på Eon elnät, till TT.

Sedan stormen Gudrun 2005 har Eon grävt ner 14 800 kilometer ledningar i sitt elnät, främst ledningar i skogsbygd och tidigare stormdrabbade områden.

Representanter för Eon och SMHI träffades under förmiddagen för att diskutera beredskapen inför ovädret.

Snabbt övergående

I samband med ovädret kan vattenståndet sent i kväll sjunka till 100–120 centimeter under medelvattenstånd. Den danska motsvarigheten till SMHI, DMI, varslar om storm med vindstötar av orkanstyrka för Nordvästjylland, Nordsjälland samt Bornholm. Vinden blir västlig och upp till 25 meter/sekund med vindstötar mellan 35 och 40 meter/sekund.

Ovädret väntas dock vara snabbt övergående, och vindarna ska ha lugnat ner sig redan under natten mot torsdagen.

TT