Håll ut - snart kommer solen

NYHETER

Passa på att ladda solkontot i helgen.

I morgon blir det strålande sol och klarblå himmel i stora delar av landet.

– Det blir riktigt vackert väder längs ostkusten och i Stockholm, säger Johan Groth, meteorolog på väderbolaget Storm.

Den senaste månaden har bjudit på rekordfå soltimmar. Ändå har vädret varit ovanligt milt den här hösten.

– Den milda temperaturen och molnigheten hänger faktiskt ihop. När det är lite varmare så bildas fler moln. Riktigt soligt väder på vintern kopplar vi ofta ihop med kalla dagar, säger Johan Groth.

Efter regn kommer sol

På lördag vänder den mulna trenden för en dag. Då väntas sol i Götaland, Svealand och i södra Norrland. Det enda området som inte får ta del av solen är västkusten där molnen hänger kvar.

I natt kan det blir regn i södra Sverige, men i morgon ska himlen ha klarnat för att släppa fram den efterlängtade solen.

I det stormdrabbade Skåne har vädret skiftat snabbt. Stormen har blåst bort och i dag har skåningarna fått njuta av några sköna soltimmar.

Men redan på söndag blir det mulet väder igen i nästan hela landet.

Mildare än vanligt

– Då brakar det in ett regnoväder västerifrån. Bäst chans till sol på söndag blir det i norra Sverige, säger Johan Groth.

Är inte årets höstväder ovanligt höstigt? Det är ju ändå snart december.

– Vi har sällan vinter mer än någon kort period. Men det känns som att det har varit mer milda utbrott längre norrut än vanligt. Vintern har inte kommit så långt söderut som normalt. Just nu går gränsen för plusgrader någonstans mellan Östersund och Umeå. I helgen blir det plusgrader ända upp till Luleå, säger Johan Groth.