Titta, det blommar

Men rekordvädret kan skapa stora problem

1 av 2 | Foto: Foto: NADJA MARTINSSON
Ett säkert vårtecken För första gången sedan 1847 var november varmare än oktober. I Solna har vädret slagit helt slint. Där hittades den här ringblomman. Ett blomster som annars brukar vara ett säkert tecken på att sommaren är i antågande.
NYHETER

Den blomstertid nu kommer?

Naturen slår slint i det galna vädret.

– Den lilla blomman kan man kanske bli glad över, men den är ett tecken på att vi kan få väldigt stora problem, säger meteorolog Pär Holmgren.

Mitt bland grådaskiga höstlöv upptäckte Nadja Martinsson i Solna i går ett lika säkert som oväntat sommartecken – en livs levande ringblomma.

Varmare än i oktober

November slår rekord. Inte sedan 1847 har månaden varit varmare än oktober samma år.

– Normalt sett brukar det vara fem grader kallare i november än oktober, men på flera håll i södra Sverige och i Stockholm har det varit lika varmt eller varmare jämfört med förra månaden. Vädret är lite upp-och-ner-vänt, säger meteorolog Bengt Lindström vid SMHI.

Det är milda sydvästvindar som just nu ställer vädret på ända.

Men det faktum att blommor och återvändande flyttfåglar syns så här sent på året är illavarslande, menar Pär Holmgren.

– Det är snart första advent och då vill man inte se blommor utomhus.

Leder till svält

Han säger också att extremt milda vintrar är något vi får vänja oss vid.

– Att växtsäsongen blir allt längre i Sverige är väl inget problem för oss, men det betyder samtidigt torka, missväxt och svält på andra håll i världen.

Den lilla ringblomman i Solna är garanterat inte medveten om vad den symboliserar. Då skulle den nog hellre fortsätta sin vintervila.

– Den lilla blomman i sig kan man bli glad över, men samtidigt är den ett tecken på att vi är i obalans. Vi kan få väldigt stora problem framöver, säger Pär Holmgren.