Snökaoset blir ännu värre i helgen

SMHI: Vädret innebär stor fara för allmänheten

NYHETER

Takras, trafikkaos och totalstopp i tågtrafiken.

Fredagsvädret har ställt till det rejält för svenskarna.

Men i helgen blir det ännu värre.

Natten till fredag drog det kraftiga snövädret in över Götaland och rörde sig sakta upp över Svealand.

Snöovädret ställde till det rejält och skapade kaos i både bil- och tågtrafik.

Men prognosen för helgen ser värre ut.

Drivor och snörök

SMHI varnar för snökaos i stora delar av mellersta och södra Sverige i helgen.

En klass 2-varning med varning för stora snömängder och drivbildning har utfärdats för norra Götaland och södra Svealand.

– Eftersom det är kallt kommer snön att vara lätt och flygig vilket kan orsaka drivor och snörök. Det kommer nog att bli besvärligt i trafiken med snöhalka och snödrivor, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Den värsta nederbörden väntas ta fart under natten mot lördagen och nå sin kulmen vid lunchtid.

Varnar för takras

Men det är inte bara SMHI som oroas för vädret.

Räddningstjänsten i Södertörn varnar för att snön ökar risken för takras i Stockholmsområdet. Därför uppmanas fastighetsägare att kontrollera snömängderna på byggnaderna.

– Det kan innebära att lätta takkonstruktioner inte håller och därför är det viktigt att fastighetsägarna ser över sina fastigheter och kanske stänger lokaler där det kan finnas risk för takras, säger Lars-Göran Uddholm, vice brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund, i pressmeddelandet.

Över i morgon kväll

Även Vägverket varnar. Under lördagen kan snön orsaka stora trafikproblem i Götaland och Svealand.

Bilister som ändå måste ge sig ut på vägarna uppmanas att " ta med varma kläder och utrustning som isskrapor, spolarvätska, bogserlina, startkablar, reflexväst samt spade i bilen".

I morgon kväll väntas det värsta ovädret dragit förbi. Men redan i början av nästa kommer ett nytt lågtryck in över landet.

– Hur pass kraftigt det blir vet vi inte än, säger Fougman på SMHI.

FAKTA

Ovädrets framfart

20.07 Hässleholm

En personbil med hästsläp kör av väg 24, strax norr om Finja. Släpet, med en häst i, uppges vara upprätt. Föraren chockad.

19.02 Kungälv

Två bilar har kolliderat på E6, södergående, i höjd med Kareby.

18.50 Stockholm

En personbil körde in i vägens mitträcke vid Brommaplan. Föraren som var ensam i bilen fick lindriga skador.

18.47 Alingsås

På E20, mellan Alingsås och Västra Bodarna, kolliderar en bil och en lastbil. E20 är helt avstängd under bärgningsarbetet men inga personskador har rapporterats.

18.40 Kiruna

En kvinna född 1991 voltade med en skoter, föll av och skadade rygg och bäcken idag. Kvinnan fördes till Kebnekaise fjällstation dit fjällräddningen nu är på väg på skoter för att föra henne till sjukhus. Hennes skador är okända.

17.23 Kungsör

Tre bilar var inblandade i en olycka i korsningen E 20/Kungsgatan. Sex personer fördes med ambulans till sjukhus i Köping, Eskilstuna och Västerås. Det är oklart hur pass allvarliga deras skador är.

17.16 Lycksele

Två personbilar krockade på Storgatan vid Johan Skyttes skola. Den ena bilen körde in i sidan på den andra bilen. Båda förarna skadades lindrigt och fördes med ambulans till sjukhus.

15.56 Sävsjö

I korsningen mot länsväg 127, vid Torset, kolliderade två bilar. Förarna chockades men klarar sig utan personskador.

Båda bilarna fick bärgas.

Klass 2-varning

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

ARTIKELN HANDLAR OM